Владимир Путин нареди: Цял месец водка, сельодка и платен отпуск за руснаците!

Цял месец, прекаран вкъщи на водка и сельодка, за което получаваш пълна заплата. Това е руската рецепта за борба с коронавируса, който превзема света. Прилагането й започва незабавно след като президентът Владимир Путин обяви в телевизионно обръщение, че удължава до края на април платения отпуск за всички граждани на федерацията. Те вече изкараха една седмица така, макар че най-голямата по площ държава е сред най-слабо засегнатите от пандемията. До вчера в 17 часа в Русия имаше 3548 заразени, а смъртните случаи до момента са 30. За сравнение в САЩ само за 24 часа починаха 1200 души.

Тенденцията от последните дни обаче е броят на установените с Covid-19 руснаци рязко да нараства, което разтревожи властите в Кремъл. Самият Путин също е лично притеснен от заразата, защото се оказа, че миналата седмица се е срещал с лекар, който е дал положителна проба.

Заради това държавният глава работи дистанционно и се е отказал от всякакви срещи, обясни говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Преди да прати в домашна карантина цяла Русия, Путин разписа и закон за сурови санкции на нарушителите на извънредните правила заради епидемията. Според него при провинение, довело по непредпазливост до масово заразяване на хора, ще се налага наказание глоба до 1 милион рубли (което прави 11 650 евро), лишаване от право за заемане на определени длъжности или професии за срок до 3 години, или затвор до 3 години. Ако такова нарушение причини смърт на друг човек или доведе умишлено до опасност от масово заразяване, глобата ще бъде до 2 милиона рубли, а присъдата може да достигне 5 години. Ако по непредпазливост се достигне до смърт на две и повече лица, извършителят може да получи затвор до 7 години.

Освен това Путин подписа и закон, разширяващ правомощията на руското правителство, свързани с коронавирусната пандемия. Това включва и засилени правомощия за обявяване на извънредно положение или режим на повишена готовност на територията на Русия или в част от нея.

Регионите ще получат допълнителни правомощия какъв режим на придвижване или ограничения да въвеждат за справяне с коронавируса, за да може всеки да решава дали е нужда карантина или друга мярка (както направи Москва).

“Ситуацията се променя, страната ни е много голяма и отделните субекти на федерацията са на различен етап на епидемията – в някои региони няма нито един случай на COVID-19, макар за съжаление да са все по-малко и по-малко”, заяви Путин.

Той предупреди, че с оглед на ситуацията може и да промени неработния период “в посока съкращаване”. “При нужда ще въведем още решения, ако има нужда от корекции. Искам да подчертая, че водейки борбата с епидемията, най-важното е да се съхранят работните места и доходите на гражданите”, заяви Путин.

Следвайте ни в социалните медии