Високопоставени лица се скараха заради идеите на Макрон за Нотр Дам

Идеята на френския президент Еманюел Макрон да бъде поставен модерен шпил на опустошената от пожара катедрала „Нотр Дам” доведе до спречкване сред високопоставени лица.

Министърът на културата Франк Ристер разкритикува генерала от запаса Жан-Луи Жоржелен, когото Макрон назначи начело на проекта по реставрация, след като той каза, че главният архитект „трябва да си затваря устата”.

„Що се отнася до главния архитект на паметника, вече няколко пъти му обясних да си затваря устата, за да може да се движим напред и да правим най-добрия избор за Париж, „Нотр Дам” и света”, каза Жоржелен пред комисията по култура на Националното събрание.

Вместо модернистичното предложение, архитект Филип Вилньов иска да бъде построено копие на готическия шпил, изгорял с покрива през април. По-голямата част от французите подкрепят тази идея, показа проучване на общественото мнение, предаде БТА.

Ристер заяви в Twitter, че коментарите на генерала са неприемливи. „Уважението е основна ценност в нашето общество – написа той. След като сме на обществена длъжност, трябва да даваме пример”.

Еманюел Макрон даде 5-годишен срок за възстановяване на катедралата, но специалистите са скептични.

Следвайте ни в социалните медии