Вижте тези лесни съвети за научаване на детето да поема отговорност

Поемането на отговорност и взимането на решения тук и сега е нещо, с което и много зрели хора не се справят.

Ако започнете да учите своя малчуган от ранна детска възраст на това какво е отговорност, но под формата на игра, то не би трябвало да се съмнявате в успешния резултат.

Учейки се на отговорност, децата се учат паралелно и на много други неща, които ще им послужат в бъдеще, когато влязат в света на възрастните.

Нека бъде игра

Ученето на отговорност не е свързано само с това да си подреждаме стаята и да си оправяме леглото сутрин, но това са именно елементите, от които е най-добре да започнем.

А колкото по-рано започнем, толкова по-добре!

Във възрастта между 2 и 3 г. е най-добре да започнем да възпитаваме чувството за отговорност у нашето дете, като започнем с прости неща като подреждането на играчките например.

Опитвайте да се да превръщате всяка една подобна задачка в игра, за да може детето да я възприеме като нещо приятно.

Бъдете пример за подражание

За да се научи детето на отговорност, то трябва да види примера у своя родител. Децата са като гъби и попиват всичко, което виждат. Ето защо трябва да бъдете внимателни.

Правила

Когато започнем да учим детето на отговорност, трябва ясно да му обясним, че в семейството има правила, които трябва да спазваме, за да живеем в хармония. Семейната среда е един микросвят, по който детето ще се ориентира за това, което го очаква във външния свят.

Не ги поправяйте постоянно

Нямайте прекалено големи очаквания, нито изисквания към малчугана. Дайте му нужното време, пространство, свобода. Не ги поправяйте постоянно, когато грешат. Детето може да възприеме грешно този знак. Като например, че не се е справило достатъчно добре със съответната задача.

Обяснете им за последствията от постъпките им

Всяко решение, което взимаме, има своите последствия. Трябва да научим детето на това. То трябва да знае, че например, ако сме го записали да тренира даден спорт, не може да отсъства винаги, когато пожелае.

Следвайте ни в социалните медии