Вижте пет религии, които е трудно да повярвате, че съществуват!

Колко религии можете да изброите? Вероятно няма да се затрудните да изредите най-популярните от тях – християнство, ислям, юдаизъм, хиндуизъм и будизъм. Но те далеч не са единствените. По света има изненадващо голям брой малко известни религиозни течения, някои от които са меко казано странни.

Вселенските хора

Вселенските хора или Космическите хора на силите на светлината е религиозно движение, разпространено в Чехия и Словакия. Централна фигура в него е Иво Бенда, който твърди, че контактува с представители на извънземни цивилизации. Според Бенда, те разполагат с голям брой космически кораби, обикалящи около нашата планета. Извънземните внимателно наблюдават какво се случва на Земята и се подготвят да пренесат Вселенските хора в друго измерение. Движението включва различни елементи от уфологията, християнството и някои конспиративни теории. През 90-те години на миналия век Бенда и неговите последователи се радваха на голяма популярност, но днес те са почти напълно забравени.

Бананов култ

Създаден от религиозен лидер в Папуа Нова Гвинея, този култ е изграден около идеята, че ако хората правят секс на публични места, банановата реколта ще се увеличи. Въпросните „религиозни практики“ продължили няколко месеца, а някои местни жители били принуждавани насила да участват в тях. Един от тях успял да избяга и да съобщи за случващото се на властите в съседното село. Когато полицаите пристигнали и се опитали да арестуват религиозния лидер, той побягнал гол в гората заедно с няколко свои последователи.

Църквата на Евтаназията

Дали Църквата на Евтаназията е религиозно течение или по-скоро е политическо движение е спорен въпрос. Нейният създател, преподобният Крис Корда, я описва като единствената античовешка религия, която призовава за масово доброволно намаляване на световното население. Според уебсайта на организацията, тя е „образователна фондация с нестопанска цел, посветена на възстановяването на баланса между хората и останалите видове на Земята.“ Единствената заповед, която последователите на Църквата трябва да спазват, е „Не създавай потомство“. Движението отстоява четири основни стълба: самоубийство, аборт, канибализъм (ограничен до консумация на умрелите) и содомия (всеки сексуален акт, който няма за цел създаване на потомство). Най-популярният лозунг на Църквата гласи „Спаси планетата, самоубий се“.

Движението Принц Филип

В почти напълно изолираното от света село Йаонанен в островната държава Вануату хората са избрали за свое божество…британският принц Филип, съпруг на кралица Елизабет II. Историята на този култ е повече от интересна. От векове местните жители вярват в съществуването на бледоликия Син на планината, чийто дух обикаля в търсене на властна и богата жена, за която да се ожени. Предполага се, че преди десетилетия хората от село Йаонанен са видели портрет на Филип и Елизабет II и са сметнали, че принцът всъщност е Синът на планината. Вярата на местните жители станала още по-силна през 1974 г., когато кралската двойка посетила Вануату. Хората от Йаонанен дори са създали своеобразен храм на принц Филип, където са поставени три негови снимки. Предполага се, че те са изпратени от Лондон с дискретното разрешение на принца.

Църквата на Летящото Спагетено Чудовище

Тази пародийна религия, известна още и като пастафарианство, е създадена през 2005 г. от физика Боби Хендерсън. Той бил възмутен от решението на образователния департамент в Канзас т. нар. „интелигентен дизайн“ (идеята, че Бог е създал Вселената и живота) да се изучава като алтернатива на теорията на еволюцията. Затова Хендерсън написал открито писмо, в което обяснил, че Вселената всъщност е създадена от летящо спагетено чудовище (което злоупотребява с алкохол), пиратите са божествени създания, а в Рая има стриптизьорки и вулкан от бира. Пародийното движение постепенно се превръща в истинска интернет сензация и днес много хора по цял свят се обявяват за пастафарианци.

Следвайте ни в социалните медии