Вижте пет причини да спрете захарта

Комбинацията от здравословно хранене и спорт е само стъпка към успеха, а намаляването на бялата рафинирана захар от ежедневното ни меню оказва голямо влияние на цялостното ни състояние.

Знаехте ли, че…

1. Консумацията на рафинирана захар състарява

В процес, известен като гликация, захарта се закача към колагена в кожата и други части на тялото. Това причинява възпаление и намалява ефекта, както на колагена, така и на еластина – протеините в кожата, които ѝ помагат да се запази млада. Когато тези протеини не работят толкова добре, кожата вместо еластична и млада, започва да изглежда суха и състарена.

2. Проблемите с кръвната захар са едни от водещите причини за безсъние

Консумацията на захар и рафинирани източници на бърза енергия (особено преди лягане) повлияват агресивно на нивата на инсулина (или кръвната захар). Това може да е сериозна пречка за постигане на ползотворен сън.

3. Британски проучвания доказват, че захарта в някои случаи може да е по-пристрастяваща от някои наркотици

Водещи лекари смятат, че пристрастяването, което се получава от честата консумация на захар, е биологично разстройство, задвижвано от хормони и невротрансмитери, които ни карат да жадуваме захар и прости въглехидрати.

4. Честата консумация на сладки храни се свързва с трайни увреждания на емайла на зъбите

Бактериите обичат сладкото и ако това е храната, която консумирате най-често те ще се настанят трайно по тях и ще рушат зъбите ви, причинявайки кариеси и проблеми с венците.

5. Разбира се, гореизброените факти не значат, че трябва да спрете рафинираната захар завинаги

Но просто не прекалявайте! Всичко прекалено уврежда здравето на тялото и ума. Така е и с рафинираната захар. Съвременните изследвания доказват връзката между захарта и заболявания като главоболие, кожни болести диабет.

А с какво да я заместите

Има достатъчно нейни заместители, сред които стевията и медът.

И все пак, редно е да знаем, че ако искаме да влезем във форма, трябва да имаме предвид, че медът е по-калоричен, затова трябва да сме умерени с него, когато сме в режим.

Вижте няколко бързи и лесни рецепти за домашни десерти – заместители на шоколада, кифличките и вафлите, в новото видео от канала Natali’s beauty от поредицата “Влез във форма”.

Разхождайте се максимално много ежедневно. Например, поставете си условието да правите по 10 хил. крачки на ден.

Спортувайте активно – дори само 30 минути упражнения на ден подобряват физическото състояние.

Следвайте ни в социалните медии