Вижте новата формула за превръщане на кучешките години в човешки

За много хора кучето не е просто домашен любимец, а член на семейството. Следователно не е изненадващо, че сме склонни да свързваме възрастта на нашите животни със собствения си живот. Досега се използва едно правило, което никога не е потвърждавано научно, че човешката възраст на кучето се определя след като умножим годините му по седем. Това обаче е само мит.

Изследователски екип от Калифорния предлагат нова формула, която трябва да бъде много по-точна, защото е базирана на промените с времето в ДНК-то на животните.

Методът отчита промяната в ДНК-то, която се получава, когато хората, но и кучетата остаряват. По-конкретно, това е епигенетичен механизъм, наречен метилиране. В напреднала възраст метиловите групи се добавят към молекулите на ДНК. Това може да промени активността на ДНК сегментите, без да променя самото ДНК.

Какво е метилиране?

Метилирането на ДНК може да се използва за определяне на възрастта при хората. Това се нарича епигенетичен часовник. Почти във всяка клетка може да се прочете съответно на колко сме години – до точност с месеци. Сега изследователите прилагат тази концепция върху кучетата.

Учените сравняват човешкия епигенетичен часовник с този на кучетата. Животът на отделните породи е съвсем различен – немската овчарка живее средно между 9-13 години, а чихуахуа – от 12 до 20 години, но всички кучета имат сходни етапи на развитие. За да се увеличи вероятността генетичните фактори, свързани със стареенето, да бъдат идентифицирани, екипът се съсредоточава върху една порода: лабрадор ретривър. Тези кучета са избрани, защото имат стабилна хомогенност на генома.

Изследвани са 104 кучета на възраст от четири седмици до 16 години. Анализът показва, че епигенетичният часовник на кучетата е подобен на този на хората. Приликите са били най-големи при сравняването на млади кучета с млади хора, както и на възрастни кучета с възрастни хора. Това дава възможност на екипа да създаде формула за изчисляване на „човешката“ възраст на кучетата, които са над 1 година.

Формула:

Човешка възраст на кучето = 16ln (възраст на кучето) + 31

Означава: Трябва да умножите естествения логаритъм (ln) на действителната възраст (години) на вашето куче по 16 и след това да прибавите 31. За да пресметнете това обаче се нуждаете от калкулатор на естествен логаритъм.

Пример: Вашият дакел е на 11 години. Тогава за него формулата ще изглежда по този начин:
16ln(11) + 31=69,36. Следователно вашият дакел е на 69 човешки години.

Резултати:

На база на резултатите става ясно, че някои важни жизнени фази при кучетата и хората си съвпадат. Например кученце на седем месеца съвпада с човешко бебе на 9 месеца – тогава и при двата вида се развиват първите зъби. Средната продължителност на живота на изследваните лабрадор ретривър (12 години) и тази на хората (70 години) също съвпада.

Като цяло епигенетичният часовник на кучето първоначално цъка много по-бързо от този на човека. На две години кучето вече не е дете, а както предполага формулата – на средна възраст. Метилирането при кучетата се забавя с възрастта, така че хората могат да наваксат.

Въпреки това не трябва да забравяме, че отделните породи остаряват по различен начин. Следователно вероятно никога няма да има една единствена формула, която да изобразява човешката възраст на кучето.

Следвайте ни в социалните медии