Вижте новата визия на “Нотр Дам” (Снимки)

Френското студио Vincent Callebaut Architectures представи своята визия за това как може да бъде реставрирана катедралата Нотр Дам де Пари. Акцентът е нов стъклен покрив. Архитектите са кръстили проекта Palingenesis. Визията много напомня на тази на катедралата „Свети Патрик” в Ню Йорк.

Palingenesis предлага напълно нова визия на покрива и изграждане на нов шпил и дървена рамка от CLT греди, с ламели от въглеродни влакна. Посредством нестандартната форма на стъкления покрив в катедралата ще влиза много естествена светлина. Ще има нова модерна вентилационна система и модерна технология за превръщане на слънчевата светлина в електричество.

„Новата дървена рамка е покрита с триизмерна кристална стъклена обвивка, разделена на фасетирани елементи с формата на диамант. Тези кристали се състоят от органичен активен слой, съставен от въглерод, водород, азот и кислород, който абсорбира светлината и я превръща в енергия. Тази енергия, съхранявана във водородни горивни клетки, ще бъде директно преразпределена в цялата катедрала”, обясняват архитектите от Vincent Callebaut Architectures.

Голяма градина за медитация и ферма, която ще произвежда до 25 кг плодове и зеленчуци на 1 кв.м на година са другите две предложения на френските архитекти.

Следвайте ни в социалните медии