Вижте къде живеят най-много столетници в света!

Японската префектура Окинава разбива всякакви рекорди за дълголетие.

Със субтропичен климат, най-южната японска префектура е съставена от 160 острови, намиращи се в Източнокитайското море. Островите имат най-големия брой столетници в света – 76 души на 100 000 жители.

Или три пъти повече откъдето и да било другаде на планетата.

Каква е тайната?

Преди да стане главен готвач, Емико работи като диетолог. Тя живее в Огими – село с население от 3000 жители, известно с рекордния си брой столетници.

Следвайки рецептите на старейшините си, Емико създава меню за дълголетие, основано на сезонните зеленчуци.

“Готвим това, което отглеждаме в зеленчуковата градина, а на клиентите се сервира веднага. Нашият начин на живот се базира на това зеленчуковата градина и кухнята да са много тясно свързани, а храната да бъде свежа”, казва Емико пред Euronews.

Средната възраст в селото e 91 години.

А по-възрастната част от населението на Огими все още работят като танцьори, производители на тофу и председатели на асоциации. От разговорите с местните остава впечатлението, че хората там имат неизчерпаемо желание за живот.

“Не се опитвам да живея максимално дълго, то се случва естествено. Всички се събираме, смеем се и плачем заедно. Това е хубавото. Това е, което има значение”, казват местните.

Когато животът ти дава лимони…

Другата тайна на острова е малък лимон, наречен шикуваса. Именно Огими е най-големият износител в света. А хората на Окинава обожават горчивия сок на шикуваса, който има и противовъзпалителни свойства.

Дори на 103-годишна възраст Татаки Шинпуку все още се грижи за реколтата на нивата си, която купил след пенсионирането.

“Независимо дали времето е добро или лошо, ние ядем шикуваса. Независимо от изобилието на плодове тук, шикуваса е нашето малко удоволствие за деня”.

Следвайте ни в социалните медии