Вижте къде въвеждат услугата онлайн бракосъчетание

Услуга за онлайн сватби функционира вече в Обединените арабски емирства за двойки, желаещи да се оженят въпреки пандемията от коронавируса, съобщи днес вестник “Нешънъл”, издание от Абу Даби, цитирано от ДПА.

Правосъдното министерство на емирствата, което по принцип отговаря за вписването на браковете в преобладаващо мюсюлманската страна, е създало страница в интернет, на която сгодените двойки могат да подават документите си за вписване на встъпването си в брак.

Новата услуга изисква също бъдещите съпруг и съпруга да изберат духовнo лице от официално одобрен списък с духовници с право да бракосъчетават.

Щом документите на двойката бъдат одобрени, с видеоконферентна връзка се насрочва дата за виртуалната церемония.

По време на тази видеоконферентна връзка духовникът иска от младоженците дигиталните им подписи, след което се издава брачен договор, се казва в материала на “Нешънъл”.

После духовникът изпраща договора по електронната поща за разглеждане от религиозен съд, след което на телефоните на двойката се изпращат копия от одобрения договор.

Дигиталната сватбена услуга има за цел да опази общественото здраве и да улесни достъпа до правни процедури “при сегашните обстоятелства, разчитайки на системата за смарт правосъдие”, предаде официалната информационна агенция на ОАЕ УАМ.
В емирствата дотук са регистрирани 3736 случая на коронавирус и 20 смъртни случая, свързани с коронавируса. Епидемията накара ОАЕ да предложат много публични услуги онлайн.

Обикновено мюсюлманските бракове стават в присъствието на държавно назначен духовник на голяма церемония в сватбен дом или в дома на семейството на булката.

Следвайте ни в социалните медии