Вижте кои са храните, които причиняват рак

Лошата храна може да спомогне за развитието на рак, от който само за 2018 година са починали 9.6 млн. души.

Испански учени посочиха след консумацията на кои храни организмът е предразположен към развитието на различни видове рак.

Според Световната здравна организация, един от най-често срещаните видове рак в днешно време, е ракът на гърдата. След него се нарежда този на дебелото черво.

През 2018 година ракът на гърдата е причинил смъртта на 2.9 милиона жена, а 1.80 млн. души са починали от колоректален рак. В повечето случаи тези заболявания са причинени от хронично възпаление, причинено от злоупотребата с определени видове храни.

Основни причини за рак

В хода на своите изследвания, испанските учени са се опитали да разберат колко силно някои продукти могат да влияят на онкологичните заболявания. Резултатите показали, че червеното месо, всички видове колбаси и консервирани храни са пагубни за организма. В тази група се включват и транс мазнините, които се съдържат в млечните продукти и в голяма степен в маргарина.

Изследователите са установили, че злоупотребата с червено и преработено месо може да допринесе за развитието на рак на дебелото черво.

В същото време представителките на нежния пол много трябва да внимават какво консумират, за да не си докарат голяма беля.

Хората, които са почитатели на горепосочените продукти, трябва да променят начина си на хранене и максимално да ги избягват.

Какво да похапвате

Според учените най-добре да консумирате средиземноморска храна. В проучване, направено с участието на 22 000 души, е установено, че благодарение именно на средиземноморските продукти, се намаля риска от развитието на сърдечни заболявания с 33% и на онкологични – с 24%.

Салатите и пресните зеленчуци, подправени със зехтин, са прекрасни за консумация всеки ден. Може да добавите към тях прясна рибка. През лятото това е лесно, полезно и много свежо.

Следвайте ни в социалните медии