Вижте кои са храните, които причиняват рак!

Продуктите за бързо хранене съдържат огромно количество консерванти, оцветители и подсладители, които не само влияят отрицателно върху функциите на вътрешните органи, но могат да причинят и развитието на редица болести.

За това алармира лекарят Виктория Савицка, цитиран от Voice UA . Пакетираните продукти, които е достатъчно да сварите във вода, винаги са много удобни, защото не изискват усилия и време и често се харесват дори повече от домашно приготвените.

Особено популярни са моменталните юфки и различните видове картофено пюре, както и зърнените храни с вкус на пиле, гъби, свинско и др.

Всички такива продукти съдържат мононатриев глутамат, който е вид подсладител. Благодарение на него тази храна става по-ароматна, а вкусът й е изразителен и запомнящ се.

„Консервантите, оцветителите, подсладителите и някои подправки придават апетитен вид и на най-баналната храна, а други химикали в състава помагат на продукта да не се развали за дълго време. Сами по себе си тези компоненти са разрешени в повечето страни за готвене. Тези рискови фактори могат да предизвикат растежа на раковите клетки“, предупреждава лекарят.

По същата причина експертът съветва да се намалят и, ако е възможно, да се изключат от диетата всякаква майонеза, кетчуп и каквито и да е било други готови сосове и подправки, пише zdrave.to.

Следвайте ни в социалните медии