Вижте кои са най-четените фалшиви новини във Фейсбук!

Не е тайна за никого, че Facebook има проблем с фалшивите новини. Самата компания също не го отрича и полага много усилия, за да намери подходящо решение.

Организацията Avaaz е направила независимо проучване, за да провери кои са стоте най-популярни политически фалшиви новини през 2019 г. Те са били прочетени над 150 млн. пъти общо.

Avaaz е направила списък и на най-популярните фалшивини новини. Те са предимно по теми, свързани с американската политика и тероризма.

В топ 5 например попада новината, че Илхан Омар е организирала тайни кампании за събиране на средства с ислямски организации, които са били свързани с тероризъм.

На четвърто място е новината, че американският президент Доналд Тръмп иска да организира импийчмънт на неговия вицепрезидент Майк Пенс.

Третото място е за новината, че Алекандра Окасио-Кортез е предложила да се въведе пълна забрана за мотоциклети на територията на САЩ.

На второ място се нарежда новината, че Нанси Пелоси е отклонила пари от осигурителните фондове, за да финансира процедурата за импийчмънт на Доналд Тръмп.

На първо място е поставена фалшивата новина, че дядото на Тръмп е бил сводник и е укривал данъци, а неговият баща е бил член на ККК.

Организацията съобщава, че броят на фалшивите новини расте, като се увеличават и броя хора, които ги виждат, както и взаимодействията с тях. Avaaz дава за сравнение, че общите прочити на фалшивите новини са почти три пъти повече от прегледаните публикации на официалните Facebook страници на Републиканците и Демократите в САЩ взети заедно.

Avaaz допълва, че това е само “върхът на айсберга”. Това проучване се е съсредоточило само върху Facebook и то върху публикации, които вече са били проверени за вярност на фактите и официално опровергани. Това означава, че реално броят на фалшивите новини и техният досег с потребителите на Facebook е още по-голям. Tрябва да се има предвид, че и другите популярни платформи като Twitter, Instagram и YouTube също имат проблеми с фалшивите новини и затова потребителите трябва да са внимателни, казват от организацията.

Следвайте ни в социалните медии