Вижте кои са най-честите зимни травми

Травмите през зимата са най-чести при възрастни и спортисти, докато при децата са сравнително по-рядко, което се обяснява с факта, че центърът на тежестта е по-ниско.

Типичните травми са няколко. Най-често срещаната травма е фрактура на китката.

1400 души са били приети в “Пирогов” заради поледиците

Причината е, че когато човек се подхлъзне, първият естествен рефлекс е да се подпре с ръката на земята. Тялото се стоварва с цялата си тежест върху ръката и се получават фрактури на гривнената става.

Другата по-честа фрактура е на шийката на тазобедрената става. Тя е характерна за по-възрастните, при хората с остеопороза или при по – лошо падане при млади хора.

Третата фрактура е на глезена.

Има, разбира се, травми, които са свързани със зимните спортове.

Какво трябва да направи обаче всеки, който се нарани заради снега, леда или карането на ски пред NOVINI.BG обясни доц. д.м.н. Владимир Русинов, специалист по ортопедия и травматология, спортна медицина и артроскопия, началник клиника по Артроскопска Травматология на ВМА.

Травмите много често се дължат на това, че хората не са спортували активно през останалите сезони и се качват на ски зимата. Винаги, обясни доц. д.м.н. Владимир Русинов, една травма на коляното се усеща в края на деня или в края на сезона.

Затова преди карането на ски трябва да се разгрява, а в края на деня трябва мускулатурата да релаксира, за да се възстанови кръвоснабдяването.

Едни от най – честите травми са счупванията. Те могат да бъдат разпознати по силната болка в мястото на удара, подуване в засегнатото място, с посиняване на участъка. Рентгеновата снимка е обективен метод за потвърждаване или съответно отхвърляне на диагнозата.

Доц. Русинов посъветва винаги всеки да търси първо помощ от медицинско лице. В много от зимните курорти има лекари, които веднага могат да помогнат.

Следвайте ни в социалните медии