Вижте кои песни препоръчват учени на шофьорите в пиковите часове

Бразилски учени твърдят, че песните на Адел намаляват стреса и поддържат постоянен пулса, когато човек шофира в пиков час, съобщи в. “Дейли мейл”.

Успокояващи са и песните на Еня. Учените от два университета в Сао Пауло са проверили теорията си с пет жени, шофиращи в бразилския град Марилия. Плейлистата се състояла от версии на пиано на хитовете “Hello” и “Someone Like You” на Адел, “Exile” на Еня, инструментална версия на “Amazing Grace” на Крис Томлин и мелодията за медитация “Electra” на “Еърстрийм”. Жените са шофирали по натоварени улици 3 км в Марилия в автомобил, предоставен от учените. Те са изминавали отсечките средно за 20 мин. В единия тест са шофирали с музика, а в другия – на тихо. Учените измервали постоянно сърдечния им ритъм, информира БТА.

Музиката е намалила колебанията в сърдечния ритъм, а това с времето би помогнало за избягване на сериозни проблеми със сърцето. “Установихме, че сърдечният стрес у участничките в експеримента намалява, когато слушат музика, докато шофират” – каза проф. Витор Валенти от екипа. Сърдечният стрес е показател колко се натоварва сърцето. Когато хората са стресирани, организмът им освобождава съединения, които ускоряват сърцето и вдигат кръвното налягане. Това увеличава опасността от увреждащо възпаление или инфаркт за хората, които вече имат проблеми.

периоди с възпаление или високо кръвно предразполагат към развиване на сърдечносъдово заболяване, сърдечна недостатъчност, деменция, инсулт. Известно е, че музиката подсъзнателно влияе върху ритъма на мозъчните вълни и регулира активността на нервната система, като сваля кръвното налягане и пулса.

Следвайте ни в социалните медии