Вижте кои имена празнуват днес

На 16 ноември православната църква почита светия евангелист Матей.

Той е един от 12-те апостоли и автор на първото от четирите канонични евангелия (Евангелие от Матей).

За живота на светия евангелист Матей са запазени много малко сведения. Той бил брат на св. ап. Яков Алфеев и проповядвал Христовото учение като ходил в много далечни страни: Персия, Мидия, Индия, Партия. Преданието разказва, че той отишъл при един див народ с лоши обичаи. Там му се явил Бог, който му дал жезъл заповядвайки му да го забие в земята. Господ му обещал, че този жезъл ще роди плодове, а от корена му ще потече чуден извор.

Матей събрал всички жители и посадил жезъла. Пред очите на всички жезълът цъфнал и се покрил с чудни плодове. От корена му потекъл бистър извор. Всички се затичали към дървото и пили вода от извора и по внушение на апостола, приемали тук св. Кръщение, след което излизали от водата духовно обновени. Св. евангелист Матей завършил живота си мъченически. Неговите страдания и смърт били ознаменувани с много чудеса.

Когато го взели за да го подложат на мъчения, лицето му поразило гонителите с чудна светлина. Те ослепели, но той с молитва им възвърнал зрението. Пламъкът не се докоснал до него при мъченическия му подвиг. И когато накрай предал Богу духа си, мъчителите с ужас и изумление изповядали Божията сила, изказали почит към светите му мощи и станали ревностни християни.

Обикновено на иконите със св. Матей, изобразяват до него, като тайнствен символ на евангелиста, ангелоподобен човек, изразявайки с това кротостта на неговия дух и чистотата на учението.

Имен ден днес празнуват Матей и Матю.

Името Матей произхожда от еврейски и означава „дар от Бога“.

Следвайте ни в социалните медии