Вижте как Фейсбук разбира какво пазаруваме

Напоследък все повече потребители забелязват, че след като си купят нещо от нормален, физически магазин, след това получават реклами от него или за подобни стоки във Facebook. Това не е случайно, а част от нов метод на Facebook как подбира подходящите реклами за потребителите, съобщава онлайн изданието BusinessInsider.

От август т.г. компанията е започнала да събира и използва информация за активността на потребителите извън рамките на самата социална мрежа. Това се прави в партньорство с много от рекламодателите на Facebook, като методът се прилага в целия свят, казва говорител на компанията пред онлайн изданието.

Сред партньорите на новата функция са някои от най-големите търговски вериги. Много от тях вече предлагат клиентски карти, лоялни програми и други бонуси, чрез които разполагат с данни за потребителите и клиентите си.

Когато човек си купи нещо от техен магазин, търговците могат да изпращат тази информация на Facebook. Данните могат да включват имена, телефонен номер, местоположение, възраст, пол, дата на раждане и др. Може да се изпращат и само частични данни, тъй като Facebook се нуждае от съвсем малко информация, за да може да създаде “персонализирана” аудитория и да разпознава кои потребители биха или са купували от този търговец или такива стоки.

Говорителят на Facebook казва, че тези данни се криптират още преди да достигнат сървърите на социалната мрежа. След това те се анализират от алгоритми и се изтриват, когато потребителите бъдат свързани с дадения търговец. Остава единствено информацията, че тези хора са имали взаимодействие с този търговец. След това зависи от самия търговец дали ще си плати, за да покаже реклами, които да са насочени именно към хората, с които вече е имал взаимоотношения или би могъл да привлече заради сходните им интереси.

Потребителите имат възможността да заявят, че не искат да участват в тази функция. Това е възможно от профилите им във Facebook в секцията за управление на рекламите. В нея има допълнително каре “Реклами, базирани на информация от партньори”. От него потребителят може да забрани данните му да се използват от търговците, както може и да види кои вече са го направили.

Следвайте ни в социалните медии