Вижте как да разпознаем фалшивия мед

Голяма част от меда, който се предлага в търговската мрежа, е менте. Най-голямата заблуда е с меда, на чийто етикет пише акациев. В буркана обаче с просто око се виждат три нюанса жълто ​- единият слой е бистър и прозрачен , а другите два – по-мътни.

Това съобщиха от Българска агенция по безопасност на храните след лабораторен анализ на няколко вида мед. Той е избран на произволен принцип от различни хипермаркети в страната. Целта на изследването била да се установи има ли остатъчни количества пестициди в меда. Такива обаче не били открити.

Традиционно мониторинговите проверки на БАБХ върху меда не отчитат пестициди, както и в този случай, или ако има, те са в допустими норми. За сметка на това при поредните проби се установило, че тестваният акациев мед бил смесен с глюкоза и фруктоза – оттам и трите различни слоя в буркана. По принцип този мед държи най-висока цена – между 10 и 12 лв. за кг. Според пчелари най-трудно може да се фалшифицира мановият мед, който е характерен за района на Странджа. Той е почти черен на цвят и се произвежда от екскрементите на листните въшки.

“Марица” е алармирала многократно за мед менте. Измамници си позволяват да го приготвят от гъст захарен сироп и малко пчелен прашец. При лабораторен химически анализ се вижда, че има полени (прашец) и не може да се хване измамата.

Проблем за българските пчелари е и големият внос на мед от страни извън ЕС. Така само по една лъжица от български мед в буркан с чуждоземския превръща последния в европейски. Най-големият вносител на мед в Европа е Китай. Сега на етикетите на бурканчетата пише единствено дали медът е с произход от ЕС или извън него. В ЕП бе предложено за меда, като продукт от пчеларството, да се обозначава държавата на произхода му, а ако е смес, да се посочва и процентното съотношение, независимо дали е от съставки от страни от ЕС или извън него.

Следвайте ни в социалните медии