Вижте какво ще се случи с тялото ни, когато спрем секса

Съществуват много причини, поради които на човек му се налага да спре със секса за известно време. Някои са съзнателни, други са следствие от редица обстоятелства, пише struma.bg.

Без значение дали нямате партньор от дълго време, работите до късно в офиса или страдате от някакво заболяване, понякога можете да се окажете без интимни ласки твърде дълго. Неминуемо в тялото настъпват промени, когато човек спре секса. Някои са отрицателни, но има и положителни. Ето ги и тях:

1. Може да се чувствате напрегнати и стресирани
Сексът помага да се отпуснете и да освободите напрежението, натрупано в ежедневието. Когато правите секс, се освобождават ендорфини и окситоцин – вещества, които намаляват стреса. Намалите ли секса, намаляват и те.

2. Може да станете по-податливи на вирусни инфекции
Един от положителните ефекти на секса е стимулирането на имунната система. Когато не правите секс дълго време, имунната ви защита намалява и се разболявате по-често от вирусни и бактериални инфекции.

3. Рискът от полово предавани болести намалява
Ето една положителна страна на въздържанието. Когато не правите секс сте защитени от заболявания, предавани по полов път. И тъй като тези заболявания могат да засегнат не само половата система, но и други системи, така сте по-защитени от болести на отделителната система, пикочните пътища, червата.

4. Увеличава се неувереността в себе си
В зависимост от това колко дълго не сте правили не само секс, но не сте и имали връзка, неувереността ви може да се влоши. Нивата на щастие намаляват, а тези на стреса се покачват. Възможно е да се развият и депресивни симптоми.

5. Възможно е да имате затруднения в либидото
Когато тялото ви не е изпитвало интимна ласка дълго време, има голяма вероятност да изпитате трудности във възбуждането. Може да ви е нужно повече време, докато се настроите за секс, както преди.

6. Вагиналните стени може да изтънеят
С напредване на възрастта количеството естроген, което се отделя в женското тяло, намалява. В комбинация с продължителната липса на секс това може да доведе до вагинална атрофия, причинена от изтънени вагинални стени.

7. Рискът от рак при мъжете нараства
Когато мъжете не правят секс редовно, рискът от рак на простатата нараства. Това показват данни от изследване от 2016 г., публикувано в European Urology. Според изследването, мъжете, които еякулират средно по 21 пъти на месец имат значително по-нисък риск от рак на простатата.

8. Рискът от еректилна дисфункция се увеличава
Мъжете, които правят секс рядко, са два пъти по-застрашени от еректилна дисфункция за разлика от мъжете, които правят секс поне веднъж седмично.

Следвайте ни в социалните медии