Вижте какви ще бъдат цената и качеството на хляба тази зима

Суха зима, тол такси и по-високи цени на вода, електричество и горива. По какъв начин всичко това ще се отрази на цената на хляба?

“От години нямаме такава суха зима, нямаме изобщо сняг. Надяваме се до началото на февруари да падне хубав сняг и нещата да се нормализират. Без хляб няма да останем”, посочи председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов.

“Посевите късно поникнаха тази година, развиха се в топлото време и поради недостига на влага поизсъхват на места. Ако като потенциал е имало възможност за 500-600 кг, сега ще са 300-400. При липса на пшеница няма какво да говорим за качество”, каза още той в студиото на “България сутрин”.

Костадинов отбеляза, че пшеницата е борсова стока, а загубите винаги са за сметка на производителите. Той обаче не се нае да прогнозира с колко ще се вдигне цената на хляба, тъй като по думите му е твърде рано за това.

“Има хляб от 80 стотинки, има хляб и от 5 лева. Много малко ръж се сее в България, 50% идва внос в страната. Не се сее, защото няма цена. До момента работихме по други технологии, хубаво е да има БДС за тези хлябове”, каза още Костадинов, запитан за новите видове хляб, които стават все по-търсени у нас.

Следвайте ни в социалните медии