Вижте какви смъртни наказания се прилагат днес

Днес отбелязваме Световния ден срещу смъртното наказание. Дори през 21 век хора биват екзекутирани и осъждани на смърт всеки ден. В някои страни това може да бъде заради престъпления, свързани с наркотици, в други заради терористични актове или убийства. Има и държави, които използват смъртното наказание за деяния, които не би следвало да бъдат криминализирани.

Най-тежкото наказание се използва и срещу хора с умствени и интелектуални затруднения, а в някои държави се издава смъртна присъда след несправедливи съдебни процеси – в нарушение на международното законодателство.

Според организацията „Амнести Интернешънъл“ смъртното наказание нарушава правата на хората, по-специално правото на живот и правото на живот без изтезания или жестоко, нечовешко или унизително отношение или наказание. И двете права са защитени от Всеобщата декларация за правата на човека, приета от ООН през 1948 г.

С течение на времето международната общност приема няколко правни инструмента, които забраняват използването на смъртното наказание. Въпреки това то се практикува и до днес.

Методите за изпълнението му включват

• Обезглавяване
• Убийство чрез електрически ток
• Обесване
• Смъртоносна инжекция
• Разстрел

В Иран са известни и някои изпълнени присъди на убийство с камъни.

Екзекуции на непълнолетни

Прилагането на смъртното наказание за престъпления, извършени от младежи под 18 години, е забранено съгласно международното законодателство, но някои държави все още осъждат на смърт и екзекутират непълнолетни подсъдими.

От 1990 г. “Амнести Интернешънъл” документира 145 екзекуции на непълнолетни, извършили престъпления в 10 държави: Китай, Демократична република Конго, Иран, Нигерия, Пакистан, Саудитска Арабия, Южен Судан, Судан, САЩ и Йемен.

Няколко от тези държави променят законите си, за да изключат практиката. От тези 145 екзекуции, 97 са извършени в Иран.

Къде се извършват повечето екзекуции?

През 2018 г. най-много смъртни присъди са изпълнени в Китай, Иран, Саудитска Арабия, Виетнам и Ирак.

Китай оглавява класацията за най-много смъртни присъди, но истинската степен на използването на смъртното наказание в Китай е неизвестна, тъй като тези данни са класифицирани като държавна тайна.

“Амнести Интернешънъл” регистрира поне 690 екзекуции в 20 страни през 2018 г. Най-малко 19 336 души са осъдени на смърт в световен мащаб до края на 2018 г.

Причини за премахване на смъртното наказание

Смъртното наказание е необратимо. А рискът от екзекуция на невинен човек не може да бъде избегнат. От 1973 г., например, повече от 160 затворници, осъдени на смърт в САЩ, по-късно са били оневинени или освободени от смъртната присъда поради невинност.

Също така това не възпира престъпността. A в някои страни смъртните присъди се налагат като задължително наказание за определени престъпления, което означава, че съдиите не са в състояние да разгледат обстоятелствата на престъплението преди да отсъдят. В някои държави наказанието се използва като политически инструмент. Властите в Иран и Судан, например, използват смъртното наказание, за да накажат политическите си противници.

Следвайте ни в социалните медии