Вижте за какво се разбраха Путин и Ердоган по телефона

Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган обсъдиха в телефонен разговор ситуацията в Сирия и Либия, по данни на РИА Новости, цитирани от Фокус.

“Разговор имаше. Темите бяха обсъдени”, заяви говорителят на руския лидер Дмитрий Песков, отговаряйки на въпроса дали е обсъдена ситуацията в Сирия и Либия. Според него в близко бъдеще Кремъл ще докладва подробностите на разговора.

Администрацията на Ердоган заяви, че президентите обсъждат предимно Сирия, както и двустранните отношения и регионалните проблеми.

По-рано турският президент заяви, че възнамерява да обсъди ситуацията в Либия по време на телефонни разговори с руския си колега и да го убеди да се откаже от подкрепата му за маршал Халифа Хафтар, който се бори срещу правителствените сили в Триполи, подкрепяни от Анкара.

Също така той изрази недоволство от съвместните дейности на Руската федерация и САЩ в Сирия. Според него всичко върви към по-добро, но не по начина, по който Анкара би искала.

“Ние трябва да почистим терористите оттам. Но нито Русия, нито Америка бяха в състояние да направят това, затова ние се заехме с тази задача“, заяви по-рано Ердоган, като имаше предвид кюрдските сили, които Анкара счита за терористични организации, които контролират Северна Сирия.

Те обаче са близки съюзници на САЩ и понесоха основната тежест в борбата срещу „Ислямска държава“, водена от Вашингтон и международната коалиция в Сирия.

Малко преди разговора говорител на турския президент каза, че дори и да мине през Конгреса на САЩ, американското законодателство за налагане на санкции срещу Турция няма да повлияе на използването от Анкара на закупената руска ракетна система за ПВО Ес-400, предаде БТА. Вчера законопроектът, предвиждащ санкции срещу Анкара заради турската офанзива в Сирия и покупката на руските ракети Ес-400, бе подкрепен в Камарата на представителите на САЩ и сега отива в Сената.

На 9 октомври Анкара започна военна операция срещу кюрдските „Сирийски демократични сили” (СДС). На 17 октомври тя подписа споразумение за временно прекратяване на огъня с Вашингтон, които преговаряха от името на СДС. По-късно, на 22 октомври, Анкара подписа меморандум за прекратяване на военните действия и с Москва, според който кюрдските сили трябваше да се изтеглят от границата на Сирия с Турция и по нейното продължение да бъде формирана т.нар „зона за сигурност“. В нея започнаха да патрулират силите на Турция, както и руската военна полиция. Освен това в тази буферна зона Ердоган планира да построи селища и да засели там два милиона сирийски бежанци, въпреки опасенията, че това може да измени етническата карта на региона.

Следвайте ни в социалните медии