Вижте за какво са полезни лютите чушки

Ако не обичате люто, е време да преосмислите кулинарните си предпочитания. Ново изследване показва, че консумацията на лютиви храни може да ви помогне да живеете по-дълго. Учените от Вермонтския университет в САЩ доказаха, че при хората, които ядат редовно люти чушки, има 13% по-малка вероятност да умрат от сърдечни заболявания и инсулт.

Не само лютивите зеленчуци са полезни за здравето, а и всички пикантни ястия. Специалитети като къри или мексиканска храна също могат да удължат живота, сочат научните данни. Науката отдавна знае, че от лютивия вкус има полза за различни видове заболявания, но досега изследванията не са разглеждали какво отношение има той към смъртността.

Американските изследователи решили да проучат обаче именно тази зависимост. За целта те наблюдавали хранителните навици на близо 16 хиляди души в продължение на 23 години.

За този период от участниците в проучването починали 4946 души. Анализ на данните показал, че смъртността сред любителите на лютите червени чушки е 21.6 на сто, а при тези, които не обичат пикантните храни, е 33.6 на сто. Разликата е 12 на сто. Корекция спрямо демографските данни, начина на живот и клиничните характеристики направила разликата на 13 на сто в полза на похапващите си люто.

Следвайте ни в социалните медии