Вижте защо мъжете излагат здравето и живота си на риск

Мъжете излагат здравето и живота си на риск, избягвайки да се оплакват и посещавайки лекар едва когато състоянието им стане “критично”, пише в. “Дейли стар”, позовавайки се на резултатите от британско проучване.

Изследването на здравни клиники “Бупа” е обхванало 2000 мъже.

Резултатите сочат, че 48 процента от тях не търсят помощ, освен ако не е абсолютно необходимо и въпреки предупрежденията на здравните експерти, че този им подход може да се окаже фатален.

Близо половината от представителите на силния пол не се оплакват от състоянието си, като 45 процента от тях смятат, че проблемът ще отмине от само себе си.

Над една трета от анкетираните мъже признават, че си мълчат, защото са твърде притеснени. Около половината споделят, че запазват мълчание, защото не искат да досаждат на околните или да ги тревожат.

Данните от проучването разкриват също, че за осем от десет мъже е “норма” да понасят заболяване или неразположение, вместо да потърсят помощ.

Тридесет и девет процента от мъжете оставят симптомите да се влошат до такава степен, че болката става нетърпима, което не им оставя друг избор, освен да посетят личния си лекар.

Над една трета от участниците в проучването признават, че са понасяли състоянието си в продължение на три седмици, преди да потърсят лечение, като 27 процента са били склонни да чакат още по-дълго.

Над една четвърт от мъжете обаче не крият съжалението си, че не са отишли на преглед скоро след като са се почувствали зле.

Проучването показва още, че 40 процента от мъжете не ходят на профилактични прегледи. И въпреки кампаниите, целящи да повишат информираността за рака на простатата, близо една пета от представителите на силния пол са в неведение относно въпросната жлеза. Четиридесет на сто от мъжете признават, че нямат идея какви са симптомите на злокачественото заболяване на простатата.

Следвайте ни в социалните медии