Вижте в коя държава жените живеят най-добре!

Въпреки че никоя държава не получава перфектен резултат, световните тенденции за еманципацията на жените се насочват в правилната посока според последния индекс „Жени, мир и сигурност“, публикуван във вторник.

Благосъстоянието на жените се подобрява в 59 държави в сравнение с първия индекс от 2017 г. Норвегия заема първото място с отличен резултат във финансовото включване на жените. Швейцария е на второ място, следвана от Финландия, Дания и Исландия.

Йемен е единствената страна, за която е установено, че има „значително влошаване“ и е на последно място в класацията. На последните позиции са и Афганистан, Сирия, Пакистан и Южен Судан.

Според изследователите в районите с въоръжени конфликти също се наблюдава влошаване на качеството на живот на жените.

Индексът събра данни от 167 държави, оценявайки няколко променливи, включително заетост, сигурност, политическо представителство и достъп до банкови сметки.

България е на 39-то място, преди нея са Беларус, Северна Македония, Малта, Словакия.

Исландия, Ангола, Словения, Германия и Хондурас имат най-голям спад в парламентарното представителство на жените.

Въпреки че има още много, което да се подобрява при правата на жените по света, индексът показва, че прогнозата не е напълно мрачна.

Тази година повече жени получават достъп до финансови сметки, а няколко държави премахват дискриминационните закони и увеличават представителността на жените в политиката.

Следвайте ни в социалните медии