(Видео!)Черна дупка поглъща звезда

Астрономи проследиха как огромна черна дупка разкъсва обречена звезда, попаднала в гравитационното й поле, предаде Ройтерс.

Космическото явление е документирано от начало докрай с помощта на телескопа на НАСА за откриване на екзопланети ТЕСС /Transiting Exoplanet Survey Satellite/.

Погълнатата звезда е на разстояние 375 милиона светлинни години от Земята. Тя е с приблизителните размери на нашето Слънце.

Небесното тяло е изсмукано от супермасивната черна дупка.

Астрономите отначало са видели космическия феномен с международна мрежа от телескопи на Земята, преди да прибягнат до услугите на космическата обсерватория ТЕСС на НАСА . Апаратът, с размерите на хладилник, използва метода на транзитната фотометрия за откриване на далечни планети в широк отрязък от небето.

“Откритието ни беше комбинация от добра подготовка и добър късмет, който понякога е нужен за придвижване на науката напред”, заяви Томас Холойен от Института “Карнеги”, който ръководи изследването.

Документираният феномен се наблюдава, когато звезда се доближи прекалено близко до гравитационното поле на супермасивна черна дупка. Тези гигантски обекти се намират в центъра на големите галактики, включително и на нашата, Млечния път. Чудовищната гравитация на черната дупка раздробява приближилата се звезда като част от нея се изхвърля в околното пространство, а друга бива погълната. Формира се диск от горещ ярък газ, който бива изсмукан.

Наблюдавайки промените на светлината, докато черната дупка поглъща звездата и изхвърля материя от нея във външна спирала, астрономите могат да изучат в детайли поведението на тези загадъчни масивни обекти.

Следвайте ни в социалните медии