Вдигат минималната работна заплата!

Планира се минималната работна заплата догодина да стане 610 лева. Това съобщи Теменужка Златанова – началник на отдел “Жизнено равнище и демографска политика” в Министерството на труда и социалната политика по време на семинар в Царево, цитирана от Монитор.

Сега тя е 560 лева, припомни тя. Докато с нарастването на минималната работна заплата вървим добре, то растежът на средното месечно възнаграждение у нас е с най-нисък ръст в страните от Европейския съюз. Към момента тя е 1208 лв. и нараства спрямо четвъртото тримесечие на 2018 г. с 3.2%, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение, са “Операции с недвижими имоти” – с 11.4%, „Други дейности“ – със 7.8%, и “Административни и спомагателни дейности”- с 6.4 на сто, показва статистиката на института.

Въпреки това коефициентът на Джини, който се използва за характеристика на разпределянето на благата в едно общество, у нас е 7,9%, докато в Европейския съюз е 4,5 на сто. Той представлява разликата между най-високото и най-ниското месечно възнаграждение в една страна.

Преговорите за формиране на механизма за определяне на минималната работна заплата не са приключили и той вероятно няма да бъде готов до края на годината, каза още Златанова. Бизнесът още не е заявил минималните осигуровки по браншове, професии и персонал, допълни тя.

Следвайте ни в социалните медии