Вашингтон следят дали спазваме правата на малцинствата и журналистите

Вашингтон ще изпрати в България съветник по правните въпроси, който да съблюдава върховенството на закона у нас. Това стана ясно от думите на новия американски посланик Херо Мустафа. Тя изнесе публична лекция на тема “Американско-българските отношения: Следващите 30 години” на събитие, организирано от Атлантическия клуб у нас.

“Работим за засилване на българската демокрация, да се подобрят възможностите на свободния пазар в България. При борбата за напредък в областта на върховенството на правото държа на партньорството между посолството и НПО, които са посветили техните усилия за развитие на човешкия капитал в България”, обяви Херо Мустафа.

Именно засилване на демокрацията е една от трите ключови точки, около които са се обединили премиерът Бойко Борисов и президентът Доналд Тръмп. Херо Мустафа подчерта, че двамата лидери са излезли с общо изявление, което служи като пътна карта за развитието и на още две ключови области: сигурност и отбрана, икономика, търговия и енергетика.

“Това бе историческа среща. Факт е важността на потенциала, който виждаме в тези взаимоотношения”, коментира още американският посланик.

В речта си тя открои и това, че САЩ ще съблюдават и свободата на медиите. Приоритет остават и правата на малцинствата у нас.

“САЩ ще продължат да насърчават свободни и прозрачни медийни пространства и да се спазват човешките прави”, обяви Херо Мустафа.

Следвайте ни в социалните медии