Ванга е предсказала кризата с водата

“Водата, водата! Откога разправям, че водата ще стане по-скъпа от златото. Ето – става. В България вода има и тя ще стигне, само да не я продавате.”

Тези покъртително актуални към днешна дата думи са изречени от пророчицата Ванга малко преди смъртта й през 1996 г. 23 години по-късно сухият режим в Перник е налице. В началото на ноември местното ВиК предложи въвеждане на воден режим от 18 ноември за всички населени места, които се водоснабдяват от язовир “Студена”. Чешмите текат всеки ден само от 16,00 ч. до 22,00 ч. на живеещите в градовете Перник и Батановци и селата Големо Бучино, Люлин, Дивотино, Мещица, Витановци, Ярджиловци, Богданов дол, Черна гора и Лесковец. При условие че няма дъжд, този график е предвиден да остане в сила до април.

Не само Перник мина на воден режим. За кратко Плевен и Ловеч също бяха на такъв. Но проблемите с водата не спират дотук. Кричим също бе изправен пред екокатастрофа. Река Въча осъмна с пресъхнало корито, след планов ремонт на две водноелектрически централи над града. Няколко седмици след като ситуацията бе овладяна, водите на реката, които захранват града с живителна течност, потекоха с мазни сини петна, подобни на петрол или машинно масло. Стигна се до затварянето на ВЕЦ “Въча 1”, тъй като се установи, че именно оттам идва замърсяването. Преди няколко дни жителите на благоевградското село Илинденци заплашиха с протести. Причината е, че един кубик вода в общината струва около 1,24 лв. Хората отказват да платят високите сметки, като някои вече са задлъжнели с по 500 лв. В Хасково пък водата от три години е замърсена с уран и е обявена за негодна за пиене.

“Години наред пророчествата на Ванга се тиражират къде ли не. Хората не им обърнаха внимание. Ние от фондацията вярваме на думите на Ванга. Не знам как е правила тези пророчества и на какво се дължат, но аз лично вярвам. Рано или късно те ще се случат”, коментира пред “България Днес” Иван Драмов, председател на Фондация “Ванга”.

“Ще дойде време, когато късметлиите, дето са останали живи, ще ядат в златни съдове и ще пият от златни чаши, но вода няма да има”, е казала още световноизвестната петричка ясновидка.

Посланията й за бъдещето на България са прилежно събрани в книгата “Ванга – Пророчицата” на писателката и журналистка Жени Костадинова. През 1996 г. ясновидката става част от съдбата й. С отговорност и отдаденост, водена от желанието да се съхрани паметта за тази легендарна българка, Костадинова написва първата си книга за нея. По-късно се появяват още три.

“Всичкото скрито злато ще излезе на повърхността на земята, но ще се скрие водата. Така е определено”, е казала още Ванга по повод водната криза у нас.

Пророчествата са подкрепени от факта, че тази година се откри нова златна мина у нас. С нея функциониращите рудници стават шест. Страната ни е на трето място в Европейския съюз по находища и добив на ценния метал. Годишният добив е средно 11 тона злато. А от август в Родопите официално стартира работа рудникът “Ада тепе”, който ще добива около 850 000 тона руда годишно, от които ще се произвеждат около 85 000 тройунции злато. В района има още находища, които тепърва ще се проучват.

Злато ще има, вода не. След тези пророчества и фактите от последните няколко месеца няма как да не се запитаме какво следва. Според баба Ванга “…ще дойде ден, когато от земята ще изчезнат различни растения, зеленчуци, животни… Най-напред лукът, чесънът и пиперът. После пчелите, а млякото ще стане вредно.”

Ще споменем още няколко факта по повод това предсказание, а изводите оставаме да си направите сами. Миналата година стотици кози и овце бяха избити заради чума, тази година съдбата им последваха и свинете. Колкото до пчелите – и през изминалата, и през тази година стотици пчелни семейства бяха унищожени. Масовото измиране на пчелите се дължи на отравяне след пръскане на овощни градини и земеделски култури.

Следвайте ни в социалните медии