Ваканцията за учениците ще бъде удължена до Великден?!

“Няма да има нулева учебна година” – бе категоричен министър Вълчев пред Дарик радио. Той допълни, че е вероятно да бъде удължена ваканцията до Великден, но това е оптимистичен вариант.

Песимистичният сценарий е ваканцията да продължи до май месец и тогава ще има по-сериозно преструктуриране и ще се взимат решение в момента в който има повече информация.

Във всяка една учебна програма има около 40 процента време за затвърждаване на материала и упражнения. Тук има резерви, посочи министър Вълчев.

Възможно е да се учи в събота, това е вариант за наваксване на учебния материал.

Близо 95 процента от училищата водят пълна форма на дистанционно обучение. Много учители помогнаха на други учители и на учениците, малко са тези учители, които не могат да се справят заради липса на техническа възможност, каза министър Вълчев.

Около 5 процента от децата нямат компютри или таблети вкъщи, допълни министър Вълчев.

Препоръчахме и асинхронна форма на обучение, което означава, че учениците могат да не стоят през цялото време пред компютъра, могат да получават задачи по имейл и да ги изпълняват през останалото време.

Ще се промени ли образованието след края на епидемията?

Според министър Вълчев и след кризата с коронавируса децата ще продължат да ходят на училище. Това ще се случи независимо, че всички виждат, че е възможно обучение и от дистанция. Но не само обучението е важно. Важна  е и социализацията, подчерта той. Затова – и след кризата ще се ходи на училище.

Но кризата е възможност да са направи голяма крачка и да видим какво учат децата, ще има промени.

Датите за матурите засега се запазват, но няма да се включва целия материал, има вероятност да се съсредоточим само върху материала от първия срок. Мисли се и за изместване на датите, посочи министър Вълчев.

Предизвикателството пред нас е да подобрим електронното обучение и то да стане по ефективно.

В разговора стана въпрос и за обучението, което се извършва и по телевизията.

Това не се прави само в нашата страна, но и в чужбина се предприема такъв подход. Това подпомага дистанционното обучение и е в помощ на децата които пък нямат достъп до онлайн обучение, посочи министър Вълчев.

Следвайте ни в социалните медии