Важно за всички шофьори!

Възрастните водачи ще преминават по-често обстойни физически и психологически тестове, за да имат право да шофират. Въвеждането на промяната е на етап експертно обсъждане. От 2011 година до 2018 година 370 шофьори над 65 години са загинали на пътя.

Само за миналата година броят на жертвите в тази възрастова група е 56 души. Те са близо 10% от всички жертви на катастрофи през 2018 г. Ранените възрастни шофьори през последните 8 години са 2 645.

Георги Ангелов е на 84 години. Има книжка от 1973 година, а чак през 2025 година ще му се наложи да мине медицински прегледи, за да поднови книжката си. Смята себе си за отличен шофьор „Имам заболяване, но те не пречат за шофирането. Със зрението горе-долу съм много добре, а дори и със слуха”, казва Ангелов пред Нова тв.

Често е зад волана, за да отиде до вилата си или на пазар. Няма нито едно нарушение на пътя. Въпреки това смята, че е добра идея редовно да го преглеждат лекари, за да е сигурен, че е безопасен водач. Убеден е, че младите водачи са по-опасни от възрастните. „Да им напомнят, че трябва да изпълняват законите. Мисля, че младите са по-опасни, защото се увличат в големите скорости”, казва още той.

От новата Държавна агенция по пътна безопасност са на едно мнение с Георги и планират да се въведе промяна, с която не само възрастните шофьори, но и младите водачи да минават по-често прегледи. „Това от което се нуждаем е адекватна система за установяване на физическата и психологическата годност на всички водачи”, коментира председателят на Държавна агенция по пътна безопасност Малина Крумова.

Експерти психолози трябва да преценят през колко време шофьорите от различни възрастови групи трябва да преминат през физически и психологически тестове.

До няколко месеца ще стане ясно водачи на каква възраст ще посещават лекари по-често и за кои ще се въведе психотест. А Георги сам е преценил кога трябва да се слезе от автомобила. „Жив и здрав, след 2-3 години може би трябва да се откажа”, казва той.

Следвайте ни в социалните медии