Български екип измисли шоколадови пробиотици!

Български екип измисли шоколадови пробиотици на основата на популярната наша бактерия за киселото мляко Lactobacillus Bulgaricus.

Идеята е на Мариета Захариева, управител на „Bulgar Biotic“ и Слави Павлов, експерт по българското кисело мляко.

Първата презентация на новите продукти Bactojoy беше на събитието TEDxVitosha, където предизвика истински бум и интерес. „На този етап стартираме с три пробиотика, които предстои да бъдат пуснати в аптечната и търговската мрежа“, заяви Мариета Захариева. Първият е с диетични пробиотични перли с натурален шоколад, без захар. Това е пробиотична смес от „добри“ бактерии, извлечени от българското кисело мляко и изсушени под формата на перли, за най-добро усвояване. Произведени са чрез уникалната симбиоза на двата щама Lactobacillus Bulgaricus и Streptococcus Thermophilus, които са и оригиналната комбинация за производство на кисело мляко, в добавка с Bifidobacterium infantis. Малките перли са с глазура от натурален шоколад, с еритритол и стевия – без добавена допълнителна захар. Те повишават защитните функции на организма, възстановяват и поддържат чревния микробен баланс. Подходящ е за консумация по време и след лечение с антибиотици. Продуктът е силен имуномодулатор, особено ефективен в случаи на нарушени функции на храносмилателната система. Подходящ е за хора с ограничен прием на захари – различни форми на диабетни състояния и/или др. Може да се ползва за директна консумация, както и като хранителна добавка към други ястия.

Вторият продукт Bactojoy е с пробиотични перли с млечен шоколад, който е подходящ и най-любим на децата. Отново е на основата на бактериите Lactobacillus Bulgaricus, Streptococcus Thermophilus и Bifidobacterium infantis. Пробиотикът облекчава симптомите при синдром на раздразненото черво, оказва положителен ефект при наддаването на килограми при новородени и подрастващи. Тази комбинация е силен имуномодулатор, особено подходяща в случаи на нарушения във функциите на храносмилателната система, като стомашен дискомфорт, запек и др., обясни Мариета Захариева. Глазурата е от млечен шоколад, с много приятен и ненатрапчив сладък вкус.

Третият продукт е съставен от пробиотични таблети. Съдържа Lactobacillus Bulgaricus, Streptococcus Thermophilus и Bifidobacterium infantis. Повишава защитните функции на организма, като спомага за възстановяване и поддържане на чревния микробен баланс. Силен имуномодулатор, особено подходящ в случаи на стомашен дискомфорт, запек, други, както и при антибиотична и пост антибиотична терапии. За още по-добър ефект, по-висока активност и по-висока стабилност, към горната комбинация е включен и Lactobacillus rhamnosus, който е сред най-често представените лактобацили в човешкия гастроинтестинален тракт, особено при жените. Коластрата е известна като силен имуномодулатор. Затова и Bovine colostrum (телешка коластра) намира своето място в състава на пробиотичния продукт. Спомага за повишаване на естествените защитни сили на организма от най-ранна възраст, най-вече защита срещу вирусни инфекции и грипни състояния. Към продукта е добавен и пребиотик (инулин), който подобрява усвояването на минерали и подхранва полезните бактерии.

Следвайте ни в социалните медии