Български вирусолози: Коронавирусът ще изчезне през юни!

Коронавирусът ще изчезне през юни, прогнозираха пред “Труд” вирусолози. “Очаквам епидемията да приключи съвсем скоро. Според мен тя ще има подобна съдба на случилото се с друг вирус – SARS, който през един прекрасен юни си отиде завинаги” коментира доц. Атанас Мангъров.

Той бе категоричен, че час по-скоро трябва да се отворят ясли, детски градини, училища и университети. “Няма защо да се питат родителите дали искат да пускат децата си на детска градина. Отворете забавачките и който иска ще праща децата си, който не иска ще ги държи у дома”, коментира още Мангъров.

“Анализираме ситуацията у нас и на Балканите. Засега мерките у нас работят”, категоричен бе членът на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев. Той посъветва да си мием ръцете 20 пъти на ден и навън да не посягаме към очите, носа и устата си.

“Много се заговори за ръкавиците – те се ползват от служители, които са постоянно с контакт с предмети, потенциално заразени с коронавирус или работещите с пари. Ръкавици се ползват, когато трябва много често да дезинфекцираш ръцете си. Те най-добре се дезинфекцират със спирт”, препоръча проф. Кантарджиев.

Все повече лекари изтъкват че в ранната фаза на COVID-19 пиенето на аспирин в малки дози намалява усложненията, при които се появява т. нар. цитокинова буря.

“Аспиринът е антиагрегантно средство, което възпрепятства образуването на тромби”, коментира още проф. Кантарджиев.

Следвайте ни в социалните медии