Българският туризъм – Бетон и имитация!

В последните години, туризмът в България се развива на фона “бетон и имитация”, а българите масово предпочитат да почиват в Гърция и Турция, посочват от Бургаската регионална туристическа камара.

Сондаж на общественото мнение показва, че 42% от анкетира над 10 000 българи, посочват, че съседките ни предлагат далеч по-добри условия за лятна почивка.

„За жалост се сбъднаха най-мрачните прогнози за месеците май. Очаква се загубата от активните туристи да възлезе между 150 и 200 милиона евро по-малко приходи през лятото (на база майските, юнските и юлските числа). Този резултат беше очакван. Именно заради прогнозирания спад на руски, немски, холандски, скандинавски, полски, чешки и словашки туристи. За това крайният резултат не е изненада“, пише в анализа на БРТК за месец юли.

През последните десетилетия, българският туризъм се развиваше по формулата бетон и импровизация. Това се оказа първобитен бизнес-модел, който е в рязък контраст с лъскавите концепции за развитието на туризма. Стигна се до там да се измислят туристически атракции – крепости, построени от пластмаса, защото се усвояват повече еврофондове, пише в остра позиция ръководството на камарата.

Защо се стигна до тук?

„Проблемите на туризма в България са по-дълбоки. Провалът на туризма през този сезон е в съзвучие с цялостното състояние на държавата. Тук не става дума за безопасност на храните, претоплените основни ястия, алкохолът от пластмасови бутилки при ол инклузива или контрол над шезлонгите и чадърите, движението по пътищата. Голямата драма на туризма е, че хората, които определят политиката в туризма не разбират, че понятието „туризъм“ е комплексно. Някои смятат, че го разбират само, когато получават пари от държавния бюджет. Един път завинаги да разберат, че имидж не се създава от реклама, а от състоянието и управлението на държавата“, пишат още от БРТК.

Най–страшното за българския туризъм е, че туристите могат свободно да го сравняват с Гърция, Турция, Мароко, Тунис, Кипър, Египет и други., посочват оттам и в заключение допълват: „Не ние е виновна само министър Ангелкова. С такова отношение към туриста, не Ангелкова, а и някакъв факир да стане министър, българите и чужденците отново ще отидат на почивка в други страни, защото в тези страни има държавна политика за туризма.“

Следвайте ни в социалните медии