Българската изложба в Лувъра е официално отменена

Изложбата с работно заглавие „Изкуство и култури в България (XVI – XVIII век)“ в парижкия музей „Лувър“ е отменена. До това решение се стигна след отказа на Светия Синод на Българската православна църква да даде разрешение за представяне на експонати от църковните музеи и след изразеното мнение на ръководството на Българската академия на науките, както и негативната обществена реакция относно периода на изложбата, съобщиха от пресцентъра на Министерство на културата.

Министърът на културата Боил Банов проведе среща с посланика на Франция у нас Н. Пр. Флоранс Робин. В разговора той запозна френския дипломат с предисторията на преговорите с музея от 2012 г. до момента, с решенията на Българската Патриаршия и БАН, както и с обществените настроения през последните дни.

Нейно превъзходителство посланик Флоранс Робин подходи с разбиране към създалата се обществена чувствителност. Тя обърна внимание на това, че музеят „Лувър“ дава възможност на страната ни да покаже българсто изкуство през различни периоди от своята история, както и възможност то да стигне до милионите посетители.

Министър Банов и посланик Робин се обединиха около мнението за това колко е важно да бъде запазено доброто сътрудничество с музея „Лувър“ и успешното партньорство между двете страни да продължи с реализацията на дългосрочните проекти в областта на културата и изкуството.

Следвайте ни в социалните медии