България може да приеме 3-4 хиляди бежанци при мигрантска криза

Миграционен натиск към момента няма, заяви пред БНР Иван Шаренков – правен консултант по миграционни въпроси към Международната организация по миграция в България.

“Към момента по външните граници на ЕС, по наши данни и данни на Организацията за охрана на границите на ЕС Фронтекс, няма миграционен натиск. Към момента това се отнася за всички граници, с изключение на Италия и Испания. Ние отчитаме това като позитивно. От друга страна трябва да кажем, че чисто технически нашата страна, за разлика от ситуацията от преди 4-5 години, е значително по-подготвена. Центровете на Агенцията за бежанците и центровете на МВР за нелегални мигранти са изцяло завършени и почти празни”, отбеляза той.

По думите му България може да приеме около 3-4 хил. бежанци при евентуална бежанска вълна.

Конфликтът се развива на границата на Сирия, но във вътрешността на страната няма конфликт, подчерта Шаренков и добави, че заради това е трудно да се прогнозира дали миграционните потоци ще тръгнат към Европа или към вътрешността на Сирия.

Според него е нереалистично Турция да отвори границата, за да нахлуят в Европа милиони мигранти, както обеща президентът на страната Реджеп Ердоган.

Според информация на ООН над 130 000 души са били принудени да напуснат домовете си в селските райони край градовете Рас ал Айн и Тал Абияд в североизточна Сирия заради турската офанзива срещу кюрдските милиции в района, съобщиха Ройтерс и ТАСС.

Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси съобщи в изявление, че заедно с други хуманитарни агенции е направила оценка, че до 400 000 мирни жители, намиращи се в зоната на сирийския конфликт, може да имат нужда от помощ и защита.

Повечето от 130 хиляди, принудени да напуснат домовете си, са намерили подслон в домовете на роднини или местни жители. Все повече обаче пристигат и в колективните центрове за настаняване в градовете Хасака и Ракка.

В Ракка се подготвят 33 центрове, които да ги приемат, като за тази цел се използват и някои училища.

Следвайте ни в социалните медии