Българин, живеещ в Ухан, с потресаващ разказ за епицентъра на коронавируса

Българин, живеещ в Ухан – епицентър на епидемията от коронавирус, разказа специално за NOVA за живота преди и след като китайският град беше поставен под карантина.

“В първите дни болниците бяха претъпкани и в един момент спряха да приемат пациенти. Имаше трупове по земята. Затвориха жп гарите, а след това и летищата. Аз излязох от града с кола, когато видях накъде вървят нещата”, споделя Стоян.

И допълва, че в момента положението в Шанхай е подобно на това в Ухан. Броят на заболелите расте и започва поетапно прекъсване на транспортните връзки с други населени места.

Стоян казва още, че няма намерение да се връща в България, защото рискът да се зарази по пътя и да пренесе заразата у нас е голям.

Ще има ли скоро ваксина срещу смъртоносния коронавирус

Първата решителна стъпка към ефективна имунизация срещу новия коронавирус е направена: експерти от Китайския център за контрол и превенция на заболяванията успяха да изолират вируса и да анализират генетичната информация, обяви ръководителят на Института за вирусни заболявания Сю Уенбо, цитиран от агенция “Синхуа”. Това се случва за първи път в историята: причинителят на заболяване, предадено от неизвестно животно на човек, да бъде толкова бързо открит и изолиран, а събраната информация да намери място в научни публикации в целия свят, пише “Дойче веле”.

Вече се работи над ваксина

Учени в Китай, но също и в САЩ, Австралия и други страни, работят усилено над създаването на ефективна ваксина. Пред специализираното издание на Американската медицинска асоциация ръководителят на специално създадената към американския Национален институт по здравеопазване изследователска група Антъни Фаучи казва, че ваксините срещу два други опасни коронавируси – тежък остър респираторен синдром (SARS) и коронавируса на близкоизточния респираторен синдром (MERS) – могат да бъдат добра основа за разработване на ваксина и срещу новия вирус.

Изследователите използват научен метод, при който към напълно безобиден вирус, причиняващ настинка, се привнасят съставни части на коронавируса, за да бъде предизвикана имунна реакция. По подобен начин научна група от Университета в Питсбърг успява през 2003 година да създаде ваксини срещу три вируса.

Вирусът е силно приспособим

Сериозно предизвикателство пред създаването на ваксина обаче продължава да бъде адаптивността на вируса и способността му бързо да се променя. Така е било и със SARS. Експертите се опасяват, че една имунизация с протеин от външната обвивка на коронавируса може да доведе до ускоряване образуването на нови форми на вируса. Американските изследователи от групата на Антъни Фаучи се надяват до три месеца да са в състояние да тестват новата ваксина върху хора. Ако тестовете са успешни, имунизациите могат да започнат най-рано през лятото на 2020 година. Никога досега нов вид ваксина не е била разработвана по-бързо: намирането на ваксина срещу SARS, например, отне 20 месеца, през което време епидемията вече беше отминала.

Помагат ли лекарствата?

Много ще зависи и от това дали в случая могат успешно да бъдат приложени и някои познати антивирусни медикаменти. Антъни Фаучи например смята, че лекарства срещу ебола или ХИВ могат да помогнат. Китайските власти вече са поръчали големи количества от медикаменти против ХИВ. Срещу вируса могат да се използват и моноклонални антитела, които предизвикват реакция на имунната система.

Колко опасен е коронавирусът?

Дали имунизацията изобщо ще стигне до пазара зависи и от развитието на вируса оттук нататък. В момента китайските власти използват най-ефективния метод за ограничаване на заболяването – изолирането на пациенти и поставянето под карантина на цели градове. Досега от тези мерки са засегнати почти 60 милиона души, които са поставени под карантина. Само в народната република заразените вече са над 6 хиляди и броят им продължава да нараства. Други 10 хиляди случая на възможно заразяване се проучват.

Следвайте ни в социалните медии