Булчински пазар в Бачковския манастир ! (ВИДЕО)

Кой е най-вълнуващият ден в живота на младите роми от рода калайджии в югоизточна България?

Булчинският панаир в манастира Бачково!

Само там им е позволено да флиртуват със сърцето си и нещо повече от това: За младите жени се търсят разграничени съпрузи, които задължително трябва да бъдат от рода на ромите калайджии.

Когато ром от рода калайджий в България търси съпруга, булчинският пазар в Бачковския манастир е първата му спирка. За поколенията веднъж годишно младите ромски момичета се срещат тук за своите съпрузи. Калайджиите се женят само по между си, а други роми и особено българите не се приемат в рода.

Видео:

Спорната традиция е и за парите.

Ако един млад мъж е избрал съпругата си, той трябва да направи предложение на родителите си. Само ако двете страни се споразумеят за цена, може да се ожени. За младия калайджия пазарът на булката е единственият начин да намериш партньор. Тяхната християнска православна вяра и традиция им забраняват да излизат, да флиртуват или дори да имат отношения преди брака.

Но все повече млади роми се бунтуват срещу това.

Те искат да вземат свои собствени решения. Искат да обичат и да се оженят за когото искат. Особено за момичетата, които понякога сключват брак едва на 15-годишна възраст, сватбата означава край на тяхната свобода.

В репортажа на немското издание “ARTE” ни съпътстват 17-годишната Тени и 19-годишната Мария в седмицата преди голямото събитие. За целта винаги трябва да се купуват нови дрехи и се правят много други приготовления.

Възможно ли е да се намери любов по този начин? И как интернет и социалните мрежи променят остарелия ритуал?

Следвайте ни в социалните медии