БСП ще внесат вот на недоверие към правителството

Внасяме вот на недоверие към правителството заради провала в сектор околна среда и води. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след извънредно заседание на Изпълнителното бюро и ръководството на парламентарната група на партията днес.

Нинова коментира, че водната криза не засяга само Перник, но и други градове и области на страната.

Тя уточни, че внасят вота на недоверие в първите работни дни на парламента.

“Внасяме вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов за провала в политиката по околна среда и води. За 10-годишното управление на Борисов в резултат на некомпетентната политика, безхаберие и кражби близо половин милион българи в момента са оставени без достъп до питейна вода. Водната криза от криза в Перник става и национална, защото и други области и градове, са застрашени от този проблем”, каза тя.

Министерство на околната среда и водите (МОСВ) отговаря с брифинг на твърденията на лидера на БСП Корнелия Нинова относно политиката по околна среда. Това съобщиха от МОСВ. Брифингът започва в 15:00 ч. днес, в сградата на министерството.

По думите й същевременно в тези десет години управление на правителството на Борисов постоянно са се увеличавали цените на водата за българските граждани, без да се предприемат каквито и да е мерки за инвестиции.

“Само 0,5 процента от мрежата е подменена, а над 50 на сто от водата се губи. Трети сме в света по замърсен въздух, защото правителството на Бойко Борисов разрешава внос на боклуци от цял свят, които да се горят в България. Дишаме рак и пием отрова”, заяви Нинова.

Тя коментира думите на премиера Бойко Борисов, който е заявил в Перник, че по въпроса с водната криза нямало политика. “Не г-н Борисов, тук всичко е само политика и нищо друго”, каза Нинова. “Да оставиш половин милион българи без основно човешко благо – питейна вода е политика на геноцид. Така че всичко е политика и от десет години тя има едно лице и едно име – Бойко Борисов”, заяви лидерът на БСП.

Нинова каза още, че не може да се съгласи с твърденията, че този въпрос не е поставян от опозицията и припомни, че сегашният кмет на Перник – Станислав Владимиров, в качеството си на народен представител, многократно е поставял този въпрос по време на парламентарен контрол.

“Днес БСП няма да носи отговорност за ситуацията, създадена от правителството, от министрите, от областния управител. Тази отговорност е политическа. Затова искаме вот на недоверие към правителството и оставка на цялото правителство”, посочи Нинова. Според нея е необходимо поемане и на наказателна отговорност за случващото се не само в Перник, но и в цялата страна по тези въпроси.

“Днес г-н Борисов е казал, че той с главния прокурор не говори, за разлика от мен, която разговарям с главния прокурор и поисках официална среща, дори си е позволил да каже, че аз назидавам главния прокурор”, посочи Нинова. Тя изтъкна, че основната разлика между нея и г-н Борисов по отношение на главните прокурори на България, е че той ги вика в Банкя или в Бояна, осъществявайки “задкулисието”. Нинова уточни, че срещата и с главния прокурор Иван Гешев е по настояване на перничани.

Лидерът на левицата се срещна вчера с гражданите на града, които са и споделили, че не вярват, че ще има понасяне на отговорност и наказание на виновните за безводието. Нинова информира, че след срещата с Иван Гешев също толкова официално ще обяви резултатите от нея.

По отношение на подкрепата за вота на недоверие, Нинова уточни, че са отворени за диалог с всички парламентарно представени партии и очаква най-голяма подкрепа от българските граждани, засегнати от проблема.

Следвайте ни в социалните медии