Болничните стаи в “Свети Георги” в плачевно състояние! (Снимки!)

Шокиращото състояние на болничните стаи в Клиниката по инфекциозни болести в УМБАЛ “Свети Георги” в Пловдив възмути хората от цялата страна. Във фейсбук тръгна кампания за набиране на средства за ремонт.

“Условията не са човешки”, “Когато влязох в коридора просто се разплаках къде трябва да държа 6 месечното ми бебе” са част от разказите на няколко майки, лежали в клиниката. Снимките от болните стаи потвърждават казаното.

Заради лошите условия хората се амбицираха да започнат кампания за обновяване. Те взеха пример и от Кремена Кунева, която, с помощта на доброволци, успява да преобрази Отделението по нефрология в “Проф. Иван Митев” в София. Тя създаде и Проекта За доброто.

“За мен е недопустимо да се работи в такава обстановка и да се приемат пациенти”, коментира Кунева.

Подчерта, че е получила съдействие от ръководството на болницата в София, докато в Пловдив ситуацията е по-друга.

Кунева е категорична, че отговорните институции в здравеопазването трябва да направят повече за грижите за децата. Кунева даде пример освен с лошите условия в лечебните заведения на много места, и с липсата на важни консумативи и апаратура за лечение като перфузорите.

“Трябва да е ясно, че има деца, които буквално им се налагада живеят в болницата”, коментира тя.

“Ако ние можем да помогнем като общество, сме длъжни да го направим. Но и държавата трябва да е на мястото си”, посочи още Кунева.

Междувременно от УМБАЛ “Свети Георги” потвърдиха, че разглеждат искането за дарение и евентуален ремонт на Клиниката по инфекциозни болести. От болницата обаче трябва да установяват реда, по който това е възможно да се случи. Признаха, че процедурата е тромава.

“Как да бъде избрана фирмата за ремонт, как да бъде направено дарението, как да се съблюдава процесът”, обясни Борис Гитев от Юридическия отдел

Следвайте ни в социалните медии