Бойко Борисов уговаря автомобилен завод в България

Ако Виктор Орбан и Салвини правят пакт за Нова Европа, тогава защо BMW направи завод в Унгария, след като е такъв? Ние правим усилия сега за завод за автомобили и в България. Тук Германия и Бавария могат да покажат своето отношение. Това заяви премиерът Бойко Борисов на съвместната пресконференция с баварския си колега Маркус Зьодер в сградата на Министерски съвет.

“Орбан ми е приятел, питате ме дали ще тръгна по неговия път – отговорът ми е твърдо “не”. Гласувах за замразяването на членството му в ЕНП. И ако Германия направи тази стъпка към нас, ще покаже отношението си към тези, които са били успешни, дисциплинирани към Европа”, продължи Борисов.

“България е много прогнозируема при наше правителство – твърда европейска и атлантическа насоченост. Имаме и разлики с Германия – ние не построихме Южен поток, а вие направихте Северен поток. Сега се надяваме нашият газов хъб “Балкан” да бъде подкрепен истински и от вас, за да можем и ние да останем в газово-разпределителната система, която се изгражда”, изрази надежди Борисов.

На въпрос дали Бавария подкрепя включването на България в Шенген, баварският премиер Зьодер подчерта: “Аз вече казах, отговорът дадох на колегата от “Зюддойче цайтунг”: Да, подкрепяме!”

В изказването си той определи страната ни като “важен фактор за стабилността на целия регион“ и изрази похвалата си за успешното опазване на външните граници на ЕС.

Двамата премиери положиха подписите си под съвместна декларация за сътрудничество в областта на сигурността и противодействие на престъпността.

“За нас днешният ден е много важен сигнал за уважение, за тясното сътрудничество, и това, което България направи като партньор в Европа, и в тежки времена България се показа като силен партньор в една слаба Европа. Тя показва колко силна и стабилна е тя, колко силни са усилията ѝ за опазване на границата на ЕС”, подчерта Маркус Зьодер.

“Тя и със собствени средства осигури и защитата на тази външна граница, за което България заслужава не само уважение, но респект и подкрепа, защото е важен фактор за стабилността, и за бъдещи инвестиции. Това посещение е сигнал за бъдещото засилване на Европа, трябва да подкрепим проевропейските сили в Европа.

Декларацията, която подписваме днес,подчертава изключително доброто ни сътрудничество с борбата с каналджийството, с киберпрестъпността. Благодаря ви още веднъж, имаме дългогодишно много добро приятелство между България и Бавария и то ще продължи”, увери баварският премиер.

Бойко Борисов припомни, че Маркус Зьодер е бил един от най-острите критици на България. “Колегата Зьодер бе един от най-резките срещу България преди време, но трябваше да се запознае с детайлите за нещата, важно бе, че и Манфред Вебер бе на границата, също даде своите изводи и виждания на колегите си от Бавария. Направихме много през годините, за да се подобрят нещата в наша полза”, подчерта той.

“В последния мониторинг бяха свалени три от точките, вкл. и за борбата срещу организираната престъпност. Добре звучи – колегата Зьодер каза колко е направила България за ЕС, а вчера опозицията обяви, че аз съм щял да извадя България от ЕС!”, изтъкна още Борисов.

Следвайте ни в социалните медии