Бойко Борисов се срещна с изгонения от Москва български дипломат

Изгоненият от Кремъл дипломат от посолството ни в Москва е Георги Пройнов. Той е съветник в служба „Търговско-икономически връзки”, съобщи NOVA.

По-рано министърът на отбраната Красимир Каракачанов коментира експулирането на българския дипломат. „В дипломацията има реципрочност. Това се очакваше. Тази нощ той е напуснал територията на Русия, имаме контакт с него. Семейството му в рамките на следващите десетина дни също ще се прибере”, поясни той.

„Смятам, че с Русия трябва да държим добри отношения, да не даваме поводи за конфликти. Но отношенията ни трябва да бъдат на принципна основа като равнопоставени, взаимноуважаващи се страни. А не да бъдем третирани като малките неблагодарни деца на балканите”, каза още министърът.

Министър-председателят Бойко Борисов пък се срещна с посланика на Руската федерация у нас Анатолий Макаров. От правителствената информационна служба съобщават за срещата.

В рамките на разговора им в Министерския съвет бяха обсъдени двустранните отношения, като беше изразено съгласие, че не съществуват предпоставки, които да възпрепятстват тяхното развитие в прагматичен и добронамерен дух и занапред.

Премиерът изтъкна интереса на България да води равнопоставен и взаимноизгоден двустранен политически диалог с Руската федерация, при който страната ни се ръководи от националните си интереси и се придържа към общите европейски и евроатлантически политики. Според Борисов, както България, така и Русия са заинтересовани да си сътрудничат в редица сфери като икономика, енергетика, туризъм, транспорт, образование, наука и култура, социална политика.

Само преди два дни Руският президент Владимир Путин обвини страната ни, че бави изграждането на газопровода „Турски поток”. В отговор Борисов коментира, че всеки има право да търси алтернативни трасета, а България търси алтернативна диверсификация.

„България спазва процедурите на ЕС, ние не сме нито Сърбия, нито Русия, нито Турция. При нас се спазват процедури на ЕС, обявиха се конкурси”, посочи премиерът. Според него информацията на президента Путин може би е стара, защото в страната ни активно се строи „Турски поток” с по 4-5 километра на ден. Борисов добави, че „на някой не му харесва, че България е толкова лоялен съюзник на НАТО”.

В четвъртък пък Москва обяви български дипломат за персона нон грата. Българският посланик в Руската федерация Атанас Кръстин получи нота, чрез която, позовавайки се на принципа на реципрочността, Министерството на външните работи на Руската федерация обявява за персона нон грата български дипломат от посолството ни в Москва с ранг, равностоен на ранга на руския дипломат в София, който беше обявен за персона нон грата в края на октомври 2019 г.

Следвайте ни в социалните медии