Бойко Борисов започва сериозна чистка в ГЕРБ

Прочистване на структури, които не работят, засилване ролята на Изпълнителната комисия, отказ от идеята за втори човек в партията и издигане на нови лица в местните структури.

Това е в основата на програмата на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за обновление на партията между евровота и местните избори наесен. Промените трябва да се случат в неделя по обяд. Тогава ще започне конгреса на ГЕРБ, съобщава в. „Стандарт“.

Апартаментгейт принуди Борисов още преди европейските избори бързо да се освобождава от замесените в скандала, а след изборите главният виновник в него – заместникът му Цветан Цветанов, загуби окончателно всичките си постове. Въпреки добрите резултати за него не само нямаше прошка, както се бе зарекъл преди това Борисов, но и раздялата мина със скърцане на зъби. Лидерът принизи ролята на държащия структурите Цветанов, че и без него те работят, защото партията е на лидера. Цветанов пък отвърна задочно, че “една партия не може един човек да я управлява”, и се зарече да критикува всяко грешно решение в ГЕРБ.

И ако една поредица от сватбарски снимки са достатъчно доказателство, че Цветанов тихомълком продължава партийни совалки по страната, то обиколките на Борисов се превърнаха в негов патент- с джип, с министри на задната седалка, излъчвани пряко – по интернет. Истината е, че той няма друг ход, освен да демократизира партията си и да влезе отново в ролята на човек от народа, който си пази кацата с мед, но маха катрана от нея.

Отсега е ясно, че в неделя партийният конгрес (Национално събрание) ще гласува оставките на Цветан Цветанов като зам.-председател на Изпълнителната комисия на партията и на Румяна Бъчварова, като член на Изпълнителната комисия. Наследник на Цветанов няма да има, а заместниците на Борисов ще останат двамата най-верни – столичният и бургаският кмет Йорданка Фандъкова и Димитър Николов. А за член на Изпълнителната комисия може да бъде избрана новата шефка на кабинета на министър-председателя – Деница Желева.

Очаква се Борисов да разпредели досегашните задачи на Цветанов измежду всички членове на комисията, повече власт ще има и административният секретар Цветомир Паунов. Общинските и областните партийни ръководства обаче занапред ще докладват на Изпълнителна комисия като колективен орган, за да не се помисли някой за новия Цветанов. Жалбите от граждани и структури, които сега отиваха на мейла на Цветанов, вече ще се гледат под лупа от нов орган.

Силен ход по линия на демократизацията е и идеята да се отдели партията не само от изпълнителната, но и от местната власт. Това означава, че кметове вече няма да са областни координатори на партията. Любопитно е обаче дали повечето от тях ще останат кметове, или ще разчитат само на партиен пост.

Партийното прочистване и обновяване безспорно се чака с най-голям интерес от публиката. Отсега е ясно, че първите потърпевши ще са структурите, които загубиха изборите. На дузпата са Добрич, Ямбол и Плевен, като за тези райони ще се търсят добри организатори и силни фигури по места.

Кулминацията се чака в знаците на Борисов кой от големите кметове ще запази поста и кой не.

Дни преди конгреса кметът на Пловдив Иван Тотев обяви, че излиза от битката за градоначалници.

Дали съдбата му ще последва още някой от големите градове в неделя, зависи от изненадите, който Борисов е приготвил. Този път май ги е запазил в тайна и от най-приближените. Защото от седмици в ГЕРБ цари невиждано затишие. Като пред буря.

Следвайте ни в социалните медии