Близо 2500лв. са необходими за издръжката на четиричленно семейство у нас

За нормален живот на четиричленно домакинство – двама възрастни и две деца, са необходими 2472 лева месечно. Това сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ за края на третото тримесечие на годината.

От началото на годината, с около 63 лева се е увеличила общата стойност на издръжката на живота на този тип домакинство, след като през последните три тримесечие се регистрираше нарастване, макар и със слабо изразени темпове. Издръжката на живот за човек от четиричленно домакинство е 618 лева.

Данните бяха представени на пресконференция днес от президента на КНСБ Пламен Димитров и от експерта Виолета Иванова.

Парите са необходимите за покриване на разходите за храна, за поддържане на жилището, здравеопазване, образование, транспорт и почивка спрямо средните български стандарти за четиричленно домакинство. За покриване на общата стойност на необходимите средства за издръжка /2472 лева/, трябва нетният размер на заплатата, която получават двамата възрастни, да бъде не по-нисък от 1 236 лева (бруто 1593 лева) за всеки от тях, при условие, че двамата възрастни са заети и заплатата е единствен източник на доходи. Нарастването на разходите се дължи в голяма степен заради поспъпването на хранителните стоки, като от началото на годината достигат ръст от 4,4 на сто, съобщи Иванова.

На годишна база забележим ръст се очертава при хляба с 8,1%, месни продукти с 8,2 на сто заради чумата по свинете и млека с 4,9%. Необходимите средства за издръжка на живот на четиричленно домакинство, живеещо в София са 3259 лева, средно на човек – 814, 65 лв., което е с 31,8 на сто повече от средните нива на издръжката за страната.

Следвайте ни в социалните медии