Близо 13 млн.лв. са неизплатените заплати тази година

12.9 млн. лв. са неизплатените заплати на работници за първите девет месеца на тази година. Сумата на установените забавени възнаграждения за периода намалява, защото през същия период на 2018 г. те са били 21 млн. лв., съобщават от Главна инспекция по труда.

Инспекцията извършва контрол в предприятия с поне един нает във всички икономически дейности, във всяко проверено предприятие се установяват нарушения както по отношение на безопасността на труда, така и на разпоредбите, касаещи осъществяването на трудовите правоотношения – нарушения, свързани с възникването им, с работното време, почивките и отпуските, по заплащането на труда, коментират още от ведомството.

За деветте месеца на 2019 г. инспекторите са извършили близо 31 000 проверки в над 25 000 предприятия. От тях 21 623 са микро- и малките предприятия, а 3457 са средните и големите предприятия, които са били проверени. При извършените проверки са установени 133 700 нарушения. От инспекцията разказват, че 67 000 от тях са свързани с осъществяването на трудовите правоотношения, а 66 000 пък са заради осигуряването на здраве и безопасност при работа, като от тях над 40 000 са нарушили разпоредбите по цялостната организация, свързана с живота и здравето на служителите, заявяват от ГИТ за “Монитор”.

Следват нарушенията, свързани с обезопасеността на работното оборудване и работните места – 17 570. Именно това са и нарушенията, водещи до тежките трудови злополуки, коментират инспекторите. 16 500 пък са откритите нередности, свързани с осъществяването на трудовите правоотношения, в това число е и заплащането на труда, а малко над 10 000 пък са неспазилите закона за прекратяване на трудовите дейности, показват данните на инспекцията. Нарушения са установени и относно почивките, извънредния труд и спазването на работното време. Те според проверяващите са 9570 броя.

От инспекцията разказват още, че често установяват случаи на неизплатени последни възнаграждения на напуснали служители, както и неизплащане на дължимите по Кодекса на труда обезщетения. Често нарушение по заплащането на труда е и неизплащането с увеличение на положения извънреден труд и в празнични дни, както и на допълнителното възнаграждение за придобит стаж и опит.

Един от най-честите пропуски според проверяващите е, че в трудовия договор не са договорени всички задължителни реквизити според Кодекса на труда (чл. 66, ал. 1), които гарантират и основните права на работещите, като размера на възнагражденията, включително и на допълнителните с постоянен характер, на гарантирания платен годишен отпуск От ГИТ уверяват, че за всяко установено нарушение се предприемат мерки за отстраняването му, което води до подобряване условията на труд и е превенция на евентуални бъдещи трудови инциденти.

Следвайте ни в социалните медии