Без нови случаи на коронавирус у нас

В България случаите на коронавирус остават 81. Няма нови случаи засега. Това заяви председателят на Националния оперативен щаб срещу коронавируса ген.-майор Венцислав Мутафчийски по време на брифинг във ВМА.

В света са заразени близо 200 000 човека, 7900 за денонощието. В Италия случаите на заразени общо са 31 500, в Испания – 11 000. В Южна Корея новите случаи са 91, а в Китай – 13.

Във Франция тестват само болните в тежко състояние, защото не може да се смогне да се тества всеки, който поиска. В Турция за денонощието има 51 нови случая и така в южната ни съседка болните са вече почти 200.

Няма основания да се поставя друго град, освен Банско, под карантира, стана ясно от брифинга.

Ограничили са се безцелните ходения по улицата, има мобилизация в обществото, което е радващо, заяви ген. Мутафчийски.

Най-тежко е състоянието на една пациентка у нас, възрастна жена с инсулт, но тя все още не е с дихателни проблеми и няма нужда от реанимационно лечение.

В началото на брифинга показа облекло, което е произведено за специалистите и което се изработва у нас. То има 50 цикъла на изпиране.

Хора, които нямат клинични оплаквания, мястото им не е в болница, а е вкъщи. Една трета от болните са с пневмонии, но са под добър контрол. Когато се появи задух, тогава трябва да се потърси помощ. Неоснователното търсене на помощ, затапва системата, категоричен е шефът на ВМА.

От националния оперативен щаб обясниха, че не е доказано предаването на вируса от майка на дете по време на бременност. Чрез кърменето не е доказано заразяване, рискът е минимален, обясни генералът.

Следвайте ни в социалните медии