Безуспешно приключи издирването на изгубените в Стара планина баща и син

Без успех приключи снощи издирването на баща и син, изгубили се в Стара Планина преди 5 дни. В спасителната акция се включиха и военни части с дронове.

Един от вариантите за изкачването към връх Ботев започва от местността Паниците, както са направили и двамата туристи. До върха на 2376 м височина следват стръмни склонове, гористи местности, ридове, красиви гледки, но и много предизвикателства. Следващата стъпка към върха на баща и син е била хижа „Рай“. От нея до връх Ботев са 4 километра – все трудно трасе. След като са били в заслона на върха, при изключително лошо време, туристите тръгват надолу. За последно връзка с бащата и сина е имало в сряда следобед – 5 февруари.

„Това е много сериозен маршрут, добрите планинари знаят, че той не се предприема току-така. Особено при предупрежденията за влошаване на времето. От една страна късно тръгване, второ – недобра екипировка и подготовка, доколкото разбирам не са имали голям опит в планината“, коментира директорът на Планинската спасителна служба към БЧК Емил Нешев пред БТВ.

Той уточнява също, че мъжът и момчето не са подали сигнал към ППС, дори когато са разбрали, че са се загубили на 4 февруари следобед.

Припомняме, че двамата изчезнаха на 5 февруари. В 16:00 часа същия ден е последният контакт с тях. В продължение на 4 дни планински спасители и военни ги търсеха при ужасни метеорологични условия. Единствената намерена следа от тях бе фенер за глава.

Следвайте ни в социалните медии