Бавят импийчмънта на Тръмп, той го нарича “измама”

Говорителят на Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви, че планира да изпрати обвиненията срещу президента на САЩ Доналд Тръмп, свързани с процедурата по неговия импийчмънт в Сената веднага, след като представители на нейната Демократическа партия се договорят с републиканците за провеждането на процеса.

„Ще предприемем следващата стъпка след като видим какъв процес ще се проведе в Сената“, каза тя.

По-рано, малко преди гласуването в Камарата, която одобри обвиненията срещу Тръмп, Пелоси загатна, че може да забави процеса по импийчмънт, защото се страхува, че сенаторите ще действат в услуга на Белия дом.

Демократите разполагат с мнозинство в Камарата и обвиненията бяха одобрени от нея, но в Сената доминиращи са републиканците.

Сега Пелоси трябва да назначи представители от своята Демократическа партия, които да внесат предложението за импийчмънт и обвиненията срещу Тръмп за разглеждане в Сената.

Пелоси обаче все още смята, че разглеждането в Сената може и да не е независимо, заради републиканското мнозинство.

„Когато видим какво имат те, тогава ще знаем кого и колко от нас да изпратим там“, каза тя, като на практика потвърди, че процедурата по импийчмънт ще бъде забавена.

Камарата ще заседава отново чак след няколко дни, което означава, че е малко вероятно тя да гласува резолюция, която да упълномощи Пелоси да назначи представителите на демократите, които да внесат предложението в Сената до януари 2020 г.

От своя страна президентът Доналд Тръмп призова за ускоряване на процедурата и обвини демократите в това, че ще се опитат да протакат.

„Не се чувствам като да са ми гласували импийчмънт, защото цялото нещо е измама”, коментира той.

Следвайте ни в социалните медии