Арестуваха мъж, пребил кон с метална тръба

Видеоклип, в който се вижда как мъж бие с метална тръба паднал кон, потресе Благоевград, съобщава NOVA.

Това станало в покрайнините на града. Извършителят е бил задържан от полицията.

Ветеринарни лекари, изпратени от Агенцията за безопасност на храните са установили, че конят е в добро състояние, дори без видими наранявания.

Във видеото се вижда как конят, теглещ каруца, пълна с дърва, пада. Водачът на превозното средство слиза и се опива да накара животното да се изправи. След като не успява, мъжът взима метална тръба и започва да удря коня, който се гърчи при все удар. Боят продължава няколко минути.

Майката на арестувания мъж отрича той да е биел животното, което според нея се е подхлъзнало.

„Той го удари да потегли и той се плъзна, падна коня, и той поиска да го вдигне и него са го снимали. Той не го бие, не го тормози коня”, коментира жената. „Плъзга се коня и падна, а той не го е бил, не го е ударил и задържаха го снощи”.

„Е удари го с камшика един път да потегли”, смята майката на задържания.

Тя заяви, че не знае каква е възрастта на животното: „Не мога да ти кажа, аз не разбирам стар ли е, млад ли е”.

„Лекари дойдоха, линейка, прегледаха коня. Няма му нищо. Добре е. На моя двор е. Купува му царевица, сено и го храни. Той си изкарва на децата хляба с него, как ще го бие. И той е животно, и той е душичка”, твърди жената.

От организациите за защита на животните в Благоевград обаче настояват за строги мерки при подобни прояви на насилие.

„ Трагично, нечовешко спрямо тях, защото те нямат глас и не могат да реагират, да ни кажат. Ние сме хората, които трябва да направим нещо. Не може да избяга, вързано там за прангите, за каруцата, с товар. Не се знае в какви условия. Не се знае яло ли е, пило ли е вода, това са много важни неща”, коментира Веселка Лазарова от Спасителен център за кучета – Благоевград.

„Шокът ми идва от това, че това не е първи такъв случай, нито в града, нито в държавата. Дали ще кажем шокиращо, потресаващо, много тъжно, слаби са всичките тия епитети”, смята нейната колежка Мария Кехайова.

„Искам да попитам коя е структурата, към която можем да се обръщаме в такива ситуации. Защото доколкото разбрахме, кончето си е при стопанина, нали, така наречения стопанин, след издадено становище на БАБХ в Благоевград, че то няма следи от насилие. Но къде могат да бъдат настанявани такива животни, които са били обект на малтретиране”, чуди се Лазарова.

По случая с бития кон е образувано досъдебно производство.

Следвайте ни в социалните медии