Алпинистът Атанас Скатов покори третия по височина връх на планетата

Алпинистът Атанас Скатов е изкачил Кангчендзьонга (8586 м) – третия по височина връх на планетата, обявиха от екипа му във “Фейсбук”.

“На върха съм” – това съобщение изпрати Атанас Скатов от СПОТ устройството си в ранните часове на 15.05 (04.43 българско време ).

След 15-часов преход той успя да стъпи на връх Кангчендзьонга – третия по височина на планетата (8586м.) или по- скоро няколко метра под него.

Кангчендзьонга е свещен за жителите на Сиким и съществува неофициално правило изкачващите го алпинисти да не стъпват на самия върхов купол.

Малко по-късно и фирмата – организатор “ Peak Promotion” , потвърдиха , че според телефонно обаждане от базов лагер, всички алпинисти в експедицията общо 23-ма ( 21- ма чуждестранни и 2-ма местни от Непал, между които и две жени) плюс шерпите, са достигнали върха.

По информация на г-н Пасан от същата фирма ,в момента на публикуването на съобщението, алпинистите слизат към долните лагери. Целта е да слязат колкото се може по- ниско в зоната под 7000 м.

Тази експедиция беше доста трудна за Скатов, който се разболя 3 пъти по време на експедицията, но не се отказа да атакува върха.

Кангчендзьонга е 7-мият изкачен от Скатов връх по проекта му за изкачване на Хималайската корона от 14 осемхилядника на планетата.

Първия връх, който успя да достигне алпиниста е вр. Еверест(2014г) и оттогава до сега е добавил в колекцията си върховете Манаслу (2015); Аннапурна ,Макалу (2016) ; Лхотце и Еверест ( 2017) и Чо Ойо ( 2018). Последният се осъществи без употреба на кислород и шерп.

През 2017 г. Атанас Скатов стана и първият българин, успял за завърши проекта “Севън съмитс” за изкачване на 7- те континентални върхове на планетата.

След кратка почивка и възстановяване, в средата на месец юни, следващата цел на алпиниста за този сезон ще бъдат върховете Гашербрум 1 и 2 в планинската верига Каракурум, Пакистан.

Интересно стечение на обстоятелствата е, че в деня на атаката излезе от печат и новата ( пета поред)книга от поредицата “Над 8000 метра” на Атанас Скатов “ Лхотце и Еверест на един дъх”.

Следвайте ни в социалните медии