fbpx

Русия може да блокира достъпа до Facebook и Twitter

Русия може да блокира достъпа до Facebook и Twitter, ако компаниите не успеят да изпълнят искането й да прехвърлят данни за руски потребители на сървъри, разположени в страната, съобщава „Гардиън“.

Александър Жаров, ръководител на „Роскомнадзор“, руската агенция за наблюдение на комуникациите, заяви, че западните компании имат девет месеца, за да приведат операциите си в съответствие с руските закони за интернет сигурност. „На тях им е дадено време да се съобразят“, обяснява той.

Закон, одобрен през 2014 г. от руския президент Владимир Путин, изисква от местни и чуждестранни компании да съхраняват личните данни на руските граждани на сървъри в Русия. Онези, които отказват, могат да бъдат глобени или да им бъде забранено да работят в страната. През 2016 г. Русия блокира LinkedIn.

Миналата седмица Москва санкционира Facebook и Twitter с глоби в размер на 3 000 рубли заради отказ да приложат закона, което се превърна в подигравака сред потребителите на социалните медии.

Глобата обаче е минималната по закон, а Жаров предупреди, че мащабът на наказанията ще нараства непрекъснато.

Русия и друг път е заплашвала компаниите за нарушения на закона, но това е първият път, в който се издава такъв специфичен ултиматум.

Twitter и Facebook са широко използвани от антипутинската опозиция за координиране на демонстрации и публикуване на разследвания за предполагаема корупция на високо равнище.

Критици се опасяват, че съхраняването на личните данни на потребителите в Русия ще позволи на службите за сигурност на Кремъл да получат достъп до информация за активисти на опозицията.

През ноември Facebook заяви, че има 6,2 милиона потребители в Русия, като броят им е по-малък от 70-те милиона руснаци, които използват ВКонкатке, най-популярния сайт в страната.

Основателят на ВКонтакте Павел Дуров бе принуден да се откаже от контрола на компанията, след като подкрепи уличните протести срещу Путин през 2011-12.

Сега тя е собственост на групата Mail.ru, която принадлежи на милиардера Алишер Усманов, приятел на Кремъл.

Русия също се опитва, с ограничен успех, да блокира Телеграм, услуга за съобщения, създадена от Дуров през 2013 г. Тя продължава да се използва широко, включително от висши руски правителствени служители, за които се съобщава, че използват VPN (виртуални частни мрежи), за да заобикалят забраната.

Длъжностни лица миналия месец заплашиха да блокират популярните VPN, ако не се съгласят да ограничат достъпа до забранени от Русия уебсайтове.

Коментарите на Жаров са скоро след като руският парламент одобри законопроект, който ще позволи на Москва да прекъсне интернет трафика на страната от чужди сървъри.

Критиците твърдят, че този ход ще доведе до по-голяма цензура, докато авторите на законопроекта твърдят, че целта му е да направи интернет на Русия по-малко уязвим от кибервойна.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x